Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απομακρύνονται οι ελπίδες για φτηνά δάνεια

Την "τιθάσευση" του πληθωρισμού με τον περιορισμό του χρήματος που θα κυκλοφορήσει στην αγορά και τη μετάθεση του χρόνου μείωσης των επιτοκίων στο αόριστο μέλλον, αποφάσισαν κυβέρνηση και διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος

Στο άγνωστο μέλλον μεταθέτει πλέον η κυβέρνηση τη μείωση των επιτοκίων και τη δυνατότητα να γίνουν κάπως φτηνότερα τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες στους καταναλωτές. Πρόσχημα, αυτή τη φορά, η ανάγκη να "τιθασευτεί" ο πληθωρισμός - παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα Ιούνη παρουσίασε νέα μείωση - και φυσικά να εκπληρωθεί "πάση θυσία" ο... "εθνικός" στόχος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος,μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε "απρόβλεπτο παράγοντα" την αύξηση των τιμών των καυσίμων που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών στην κατεύθυνση της μείωσης των έμμεσων φόρων στα καύσιμα. Σχετικά μ' αυτό σημείωσε ωστόσο ότι τα περιθώρια μείωσης της έμμεσης φορολογίας "δεν είναι επαρκή", προσθέτοντας όμως ότι "σε συνδυασμό με την κατάλληλη άσκηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής" η τάση του πληθωρισμού θα επηρεαστεί.

Επίσης, ο Λ. Παπαδήμος προανήγγειλε την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να εξετάσει σε 15 μέρες την πιστωτική επέκταση του Ιούνη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων από τις εμπορικές τράπεζες.Σημείωσε ακόμη ότι οι τράπεζες στην περίπτωση που παραβιάζουν τα όρια που έχουν τεθεί ή θα τεθούν επιπλέον από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα επωμιστούν οι ίδιες το κόστος. Υπενθυμίζεται ότι με την πρώτη δέσμη μέτρων που είχε λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος τον περασμένο Απρίλη τέθηκε όριο 12% στο ρυθμό αύξησης των δανείων, ενώ κάθε υπέρβαση που σημειώνεται από κάθε τράπεζα στο τρίμηνο, μεταφέρεται σαν άτοκη δέσμευση 6 μηνών στην κεντρική τράπεζα.

Τέλος, ο Λ. Παπαδήμος, εμμέσως πλην σαφώς, αναθεώρησε τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των επιτοκίων από το φθινόπωρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μείωσή τους θα μετατεθεί για αργότερα. Αναφερόμενος στην προοπτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, περιορίστηκε να δηλώσει "θα δούμε" και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν πριν ανακοπεί η τάση αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, δηλώνοντας πως δεν πρέπει να αναμένεται μείωση των επιτοκίων "πριν έχουμε σαφή απόδειξη για τον πληθωρισμό".

Το πνεύμα των παραπάνω επισημάνσεων πάντως διαψεύδει για άλλη μια φορά τους καταναλωτές, οι οποίοι προσδοκούσαν μείωση των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες ήδη από τις αρχές καλοκαιριού (όπως υποσχόταν αρχικά η κυβέρνηση) προκειμένου να αποκτήσουν στέγη ή να ικανοποιήσουν άλλες καταναλωτικές ανάγκες τους με ευνοϊκότερους όρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τραπεζική τοκογλυφία «ζει και βασιλεύει» (2001-05-20 00:00:00.0)
Στο 4,07% το επιτόκιο ταμιευτηρίου (2000-09-07 00:00:00.0)
Θέμα αρχής, η μείωση των λαϊκών εισοδημάτων (1999-04-01 00:00:00.0)
Το ΕΥΡΩ και τα επιτόκια (1999-01-09 00:00:00.0)
Φτηνότερα αλλά... ακριβά τα τραπεζικά δάνεια (1998-12-10 00:00:00.0)
Νέες μειώσεις από τέσσερις τράπεζες (1997-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ