Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ασφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης

Σε ανέξοδη κριτική κατά της κυβέρνησης αναλώθηκε, για άλλη μια φορά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ)."Γκρίνιαξε" χθες για τη "γύμνια" των νομαρχιών σε αρμοδιότητες και πόρους. Ομως, συνεχίζει να μη διεκδικεί τα αναγκαία για το θεσμό και τους δημότες. Παράλληλα, η ΕΝΑΕ αντιτάσσεται στην παραίτηση του Νομάρχη Πέλλας από τη θέση του.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ συνεδρίασε και συζήτησε για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των νομαρχιών, τις σχέσεις του θεσμού με την κυβέρνηση και τα οικονομικά του. Η συζήτηση στράφηκε όπως ήταν αναμενόμενο και γύρω από την παραίτηση του Νομάρχη Πέλλας Γ. Πέτσου από τη θέση του. Ο Γ. Πέτσος τελεί υπό παραίτηση από τις 7 Ιούλη "διαμαρτυρόμενος, όπως ισχυρίζεται, για την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στο θεσμό τη ΝΑ". Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός και βουλευτής, ο οποίος πήρε μέρος στις πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές ως "αντάρτης", αν και γενικός γραμματέας της ΕΝΑΕ δεν παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ. Πάντως, αναμένεται να επιδώσει την παραίτησή του στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας μεθαύριο, 16 Ιούλη.

Το ΔΣ κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία "οι αρμοδιότητες της ΝΑ φαλκιδεύονται, ενώ διογκούται το αποσυγκεντρωτικό καθεστώς μέσω των Γενικών Γραμματέων περιφερειών". Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο για τα οικονομικά του θεσμού, γιατί αντίθετα "οδηγεί τις νομαρχίες σε μαρασμό".

Να σημειωθεί πως το ελεγχόμενο από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ΔΣ της ΕΝΑΕ επαναλαμβάνει εδώ και πέντε χρόνια παρόμοιες κορόνες. Αλλά ούτε κουβέντα για ουσιαστική διεκδίκηση αρμοδιοτήτων μετά των αναλόγων και αναγκαίων πόρων. Αντίθετα, αποδέχτηκε να χρηματοδοτείται ο θεσμός από τον κρατικό προϋπολογισμό με το εξευτελιστικό 0,60% του συνόλου των δαπανών του. Και δεν κινητοποιήθηκε όταν και αυτή η πενιχρή χρηματοδότηση μειώθηκε. Οταν, αντί για 110 δισ. δρχ. - που υπολόγιζαν οι νομαρχίες ότι θα πάρουν για το '99 - χρηματοδοτήθηκαν με 90.

Αυτή η στάση οδηγεί στην επιβολή τελών και από τις νομαρχίες. Εφόσον η πλειοψηφία των αιρετών δε διεκδικούν, όσα οφείλει στη ΝΑ η κεντρική διοίκηση, οι νομαρχίες - προς εξοικονόμηση πόρων - θα στραφούν στο χαράτσωμα των δημοτών. Τελικά, οι εργαζόμενοιθα πληρώνουν φόρους σε όλα τα επίπεδα διοίκησης (κεντρική διοίκηση, νομαρχία και δήμο).

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση Πέτσου, το ΔΣ κατέληξε ότι "δε συνηγορεί σε μεμονωμένες ενέργειες" και αναφέρει ότι η επίλυση των προβλημάτων "γίνεται μέσα από τη συντεταγμένη πορεία των οργάνων της ΕΝΑΕ, όπου επιβάλλεται συλλογικότητα και μεθοδευμένες κινήσεις".

Ο Πέτσος συγκέντρωσε τα πυρά όλων των πλευρών του ΔΣ, ιδιαίτερα των "συντρόφων" του στο ΠΑΣΟΚ. Τόσο αυτοί, όσο και οι συνάδελφοί τους από τη ΝΔ, έκαναν σαφές ότι ο Νομάρχης Πέλλας κινείται με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον και κυνηγά τις εντυπώσεις, προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ