Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη διάλυση της ΔΕΗ

"Ενα το κρατούμενο", θεωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την προώθηση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - που θα ανοίξει το δρόμο για την άλωση της ΔΕΗ από το ιδιωτικό κεφάλαιο - και προϋποθέτει τη συναίνεση των εργαζομένων στην επιχείρηση για την κατάργηση των κοινωνικοασφαλιστικών τους κατακτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τη συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στην επιχείρηση (τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ), δήλωσε αισιόδοξος, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει βρεθεί η "λύση" του Ασφαλιστικού της ΔΕΗ. Παράλληλα, όμως, ο υπουργός επιχείρησε με τις δηλώσεις του να στηρίξει περισσότερο την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα του προέδρου της (στελέχους του ΠΑΣΟΚ), ως αντάλλαγμα για τη συναινετική στάση που κρατάει μέχρι στιγμής απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές για την άλωση της ΔΕΗ από το μεγάλο κεφάλαιο και την καταστρατήγηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της, παρά να ανακοινώσει τα ως τώρα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συναινετική στάση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ έχει δημιουργήσει σοβαρές τριβές ακόμα και στην παράταξή του, γι' αυτό, άλλωστε, ο υπουργός επιχείρησε να τον στηρίξει.

Το παραπάνω προκύπτει από το σημείο των δηλώσεων του υπουργού ότι "η ΓΕΝΟΠ είναι μια σκληρή Ομοσπονδία, έχει θέσεις, αγωνίζεται, αλλά συζητά κιόλας". Η αισιοδοξία του υπουργού, πως η επίλυση του ασφαλιστικού θα επέλθει σύντομα, ενώ είναι γνωστές οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ενισχύει το σενάριο που κάνει λόγο ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, τα "έχει βρει με την κυβέρνηση".

Οσο για το "νέο μοντέλο ασφάλισης", ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι αυτό του ανεξάρτητου φορέα, αφού έκανε αναφορά ότι η "ΔΕΗ πρέπει να μπει σε ένα νέο περιβάλλον χωρίς δεσμεύσεις, οι οποίες δεν της επιτρέπουν να λειτουργήσει μέσα σε νέες ανταγωνιστικές συνθήκες", το οποίο σημαίνει ότι η ΔΕΗ, στο νέο "απελευθερωμένο" περιβάλλον δε θα πρέπει να έχει στην πλάτη της, τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Στο ίδιο σημείο, αφού αρνήθηκε να ανακοινώσει ποια είναι η πρότασή του για την επίλυση του ασφαλιστικού, σημείωσε ότι "διαπραγματευόμαστε πολύ σκληρά, αλλά και παραγωγικά με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ".

Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, σε τηλεφωνική μας συνομιλία, αρνήθηκε ότι η συνάντηση αφορούσε το ασφαλιστικό, δηλώνοντας ότι η συνάντηση αφορούσε μόνο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου στον υπουργό Ανάπτυξης "αποδέχεστε ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν δικαιώματα στην περιουσία της από τις ασφαλιστικές τους εισφορές", ο υπουργός απάντησε: "ναι, βεβαίως", εντούτοις, στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεών του, η παραπάνω ερώτηση και η απάντηση δεν υπάρχουν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ