Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ευαισθησίες"

Τη λαϊκή παροιμία που λέει: "όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει όλη τη μέρα κοσκινάει", θυμίζει η πολιτική που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και γενικότερα παραβάσεων που αποκαλούνται "οικονομικά εγκλήματα". Ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί το "εθνικό σπορ" για τις μεγάλες επιχειρήσεις - καθώς αυτές φοροδιαφεύγουν με οργανωμένο τρόπο και όχι ερασιτεχνικά - η κυβέρνηση αναζητά τη φοροδιαφυγή στο χώρο των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών.

***

Αδιάψευστος μάρτυρας, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που παραθέτει τα μεγάλα "επιτεύγματα" του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Η ανακοίνωση αυτή, που αποτελείται από 30 ολόκληρες σελίδες (οι δύο περιλαμβάνουν σχόλια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και οι άλλες 28 τα ονόματα και τις παραβάσεις των φοροφυγάδων) αρχίζει ως εξής: "Σε μισθωτούς δημοσίου είναι επικεντρωμένη η τέταρτη κατά σειρά ανακοίνωση ονομάτων επώνυμων ελεύθερων επαγγελμάτων, που αντοπίστηκαν να αποκρύπτουν εισοδήματα από τις φορολογικές αρχές. Καθηγητές του Δημοσίου (κυρίως Λυκείου) και γιατροί του ΕΣΥ ασκούσαν παράνομα, παράλληλα με την απασχόλησή τους στο δημόσιο, ιδιωτικό επάγγελμα, γεγονός το οποίο απαγορεύεται από τη νομοθεσία, αλλά και δε συνάδει με την ηθική"!

***

Η "ευαισθησία" της κυβέρνησης, απέναντι στη φοροδιαφυγή και τα κάθε είδους οικονομικά εγκλήματα (λαθρεμπόριο, φοροκλοπή κλπ.), έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αντί, να στείλει τα ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ κλπ.) στις μεγάλες επιχειρήσεις, εκεί δηλαδή που ανθεί η φοροδιαφυγή, για να πιάσει τα "μεγάλα ψάρια", η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" ρίχνει όλο το βάρος της άλλοτε στους τραγουδιστές, τις ταβέρνες και τα καφενεία, άλλοτε στους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους και τώρα... στους μισθωτούς του δημοσίου (καθηγητές ή γιατρούς του ΕΣΥ). Στα πλαίσια αυτά και με στόχο τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση έδωσε χτες στη δημοσιότητα στοιχεία που μας πληροφορούν ότι βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν καθηγητές (έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα, για να συμπληρώσουν το ισχνό εισόδημά τους, που χρόνο με το χρόνο γίνεται ισχνότερο με τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας), καθώς και κάποιοι γιατροί, δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι.

***

Είναι κι αυτό ένα σαφέστατο δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση δε θέλει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη μάζα της φοροδιαφυγής - που βρίσκεται στις μεγάλες επιχειρήσεις - γιατί γνωρίζει πως πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα. Και επειδή δε θέλει να προκαλέσει τέτοιες ρήξεις, δημοσιοποιεί στοιχεία για μισθωτούς του δημοσίου που... φοροδιαφεύγουν.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ