Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Μετεγγραφές Ελλήνων φοιτητών της Πρίστινας

Θα διαγωνίζονται εκ νέου όσοι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί δε διορίζονται μέσα σε δύο χρόνια

Τροποποιήσεις στο θέμα της πρόσληψης των εκπαιδευτικών μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έκανε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, ενώ ψηφίστηκε και τροπολογία για τη μετεγγραφή σε ελληνικά πανεπιστήμια των Ελλήνων φοιτητών που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο της Πρίστινας μέχρι την έναρξη της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις για τις προσλήψεις και αφού καταργήθηκε το μόνο αξιόπιστο σύστημα, που ήταν η επετηρίδα, οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να διοριστούν ακόμα και εάν έχουν πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εφόσον δε διοριστούν μέσα σε δύο σχολικές περιόδους τότε θα πρέπει να πάρουν μέρος και πάλι στο νέο διαγωνισμό, που όπως είναι γνωστό γίνεται κάθε δύο χρόνια. Κατά τον υφυπουργό Παιδείας εάν προβλεπόταν κάλυψη θέσεων από τους επιτυχόντες και για τρίτη χρονιά τότε θα δημιουργούνταν ένα νέο είδος επετηρίδας.

Σχολιάζοντας τις τροποποιήσεις ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι κινούνται στη λογική της κατάργησης της επετηρίδας και ζήτησε την επαναφορά του μόνου αντικειμενικού συστήματος πρόσληψης, της επετηρίδας, για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που είναι ικανό να δώσει λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και να ανοίξει τις προσλήψεις.

Οσον αφορά τους Ελληνες φοιτητές των πανεπιστημίων της Πρίστινας η ρύθμιση προβλέπει: Οι φοιτητές που φοιτούσαν εκεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, μόνο για φέτος, και εφόσον έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος των σπουδών τους στην Πρίστινα μπορούν να μετεγγραφούν χωρίς εξετάσεις σε τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, πλην των ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δυνατότητα μετεγγραφής στα πανεπιστήμια της συμπρωτεύουσας και της πρωτεύουσας έχουν μόνο εάν δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα με αυτά στα οποία φοιτούσαν στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας.

Η κατάταξή τους σε έτος σπουδών θα γίνει μετά από εξετάσεις σε τρία μαθήματα, οι οποίες θα διεξαχθούν με βάση τα προβλεπόμενα για τους πτυχιούχους των ελληνικών ΑΕΙ. Αν οι εξεταζόμενοι πετύχουν και στα τρία μαθήματα θα καταταγούν στο ίδιο έτος σπουδών που φοιτούσαν και στην Πρίστινα. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάταξή τους θα γίνει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του τμήματος υποδοχής, με βάση τη συνολική τους επίδοση στις εξετάσεις. Οι μετεγγραφόμενοι θα μπορούν να κατοχυρώσουν τα μαθήματα που έχουν ήδη περάσει στην Πρίστινα εφόσον διαπιστώνεται αντιστοιχία των μαθημάτων αυτών με τα μαθήματα του τμήματος στο οποίο μετεγγράφονται.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της τροπολογίας ο Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι η βάρβαρη ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία κατέστρεψε την υποδομή ολόκληρης της γειτονικής χώρας, δημιούργησε προβλήματα παντού και γι' αυτό η ρύθμιση θα πρέπει να αφορά τους Ελληνες φοιτητές ολόκληρης της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, όσον αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς προβλέπεται ότι εάν απολυθούν τότε θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο, εφόσον έχουν διοριστεί στην εκπαίδευση οι σύγχρονοί τους κατά τη λήψη του πτυχίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ