Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την υποτέλεια ποιούντες... φιλανθρωπία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, επιβεβαίωσε την άρση του "βέτο" για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ενώ, όμως, η απόφαση είναι το αποτέλεσμα των ευρωαμερικανικών πιέσεων, παρουσιάζεται σαν εκδήλωση "αλληλεγγύης"

Την άρση του "βέτο" για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας επιβεβαίωσε χτες, επί της ουσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας". Είπε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, θα θέσει το θέμα στην ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε αυτή την "πρωτοβουλία" με την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον πρόσφατο σεισμό. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι προβληματισμός για την άρση του "βέτο", σχετικά με τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε αναπτυχθεί στην κυβέρνηση αρκετά πριν τους σεισμούς. Παρέλειψε, όμως, να πει ότι ο προβληματισμός οφειλόταν κυρίως στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ που δίνουν, στα πλαίσια των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, μια προνομιακή θέση στην Τουρκία.

Για να αιτιολογήσει την κυβερνητική θέση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί επισήμως στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 4 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, αυτή όχι μόνο δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε, αλλά πρέπει μέσα από την τραγωδία να την αξιοποιήσουμε θετικά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις ευρωτουρκικές προοπτικές".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το θέμα συζητήθηκε χτες και στη συνάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους, όπου ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα καθορίσει τη θέση της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα διατυπώσουν και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη. Και βέβαια, επειδή θεωρείται δεδομένο ότι όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη θα θέσουν το θέμα των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων για την ενίσχυση της Τουρκίας, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι η επιβεβαίωση για την άρση του "βέτο".

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, ο κ. Ρέππας κατέβαλε προσπάθεια για να υποβαθμίσει, ή να παρακάμψει το θέμα, αφού το χαρακτήρισε "επιμέρους", δηλαδή δευτερεύον. Δήλωσε λοιπόν: "Είναι δεδομένη η θέση μας να συμβάλουμε - και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο - στη λήψη απόφασης από την ΕΕ, προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Τουρκία και να ξεπεράσει την κρίση. Το θέμα των επιμέρους αποφάσεων, θα το συζητήσουμε στο πλαίσιο αυτού του Συμβουλίου Υπουργών. Επιμέρους αποφάσεις, εννοώ εκείνες οι οποίες, βεβαίως, ανήκουν σ' αυτή την κεντρική κατηγορία της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας, αλλά έχουν σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αυτή η οικονομική βοήθεια".

Βασιλικότερος... ο ΣΥΝ

Την άρση του ελληνικού "βέτο" για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Τουρκίας - ΕΕ ζητά ευθέως ο Συνασπισμός και καλεί την κυβέρνηση να δράσει στην κατεύθυνση αυτή μέσα από μια "επεξεργασμένη στρατηγική και πολιτική συνεννόηση... Γιατί, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ, το πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας δεν είναι οι αποσπασματικοί και περιστασιακοί χειρισμοί, ανάλογα με τη συγκυρία ή τη σκοπιμότητα".

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο ΣΥΝ, τονίζει πως: "Το "βέτο" για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο έχει εξαντλήσει την όποια δυναμική και χρησιμότητα είχε, οδήγησε σε απομόνωση τη χώρα μας μέσα στην ΕΕ, ενώ επέτρεψε σε ισχυρές χώρες της ΕΕ να καλυφθούν προσχηματικά πίσω από την ελληνική στάση. Περαιτέρω εμμονή σ' αυτό δε θα συμβάλει θετικά στα ελληνικά συμφέροντα. Επειδή, λοιπόν, είναι φανερό ότι τα θέματα των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας βρίσκονται σε κρίσιμη και λεπτή φάση, γι' αυτό και επιβάλλεται να αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση την πρωτοβουλία για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", αναφέρεται.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος στο θέμα του "βέτο", επανέλαβε τη θέση του ότι "όσο επιμένει η ηγεσία της Τουρκίας να διατυπώνει διεκδικήσεις, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων, στο Αιγαίο, όσο, επίσης επιμένει να καταπατά τη διεθνή έννομη τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνισμού στην Κύπρο, δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην άρση του "βέτο" για τις χρηματοδοτικές και ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ