Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Μπάστακας" του ΝΑΤΟ στο κέντρο της Ελλάδας

Την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Σεπτέμβρη, ξεκινάει η λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Οκτώβρη και πιθανόν σ' αυτά να παρευρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, άλλοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας. Το χερσαίο στρατηγείο θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο κτίριο του ΝΑΤΟ στο στρατόπεδο "Σχοινά" του Τυρνάβου - σε πρώτη φάση τα στελέχη του θα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις της Στρατιάς - και το αεροπορικό θα εγκατασταθεί στο Κουτσόχερο,ενώ προσωρινά και μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα εγκατάστασής του εκεί, θα λειτουργεί μέσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Τα δυο μαζί αποτελούν το ΝΑΤΟικό Υποστρατηγείο της Λάρισας,ένα από τα τέσσερα υποστρατηγεία της Συμμαχίας - τα άλλα τρία εδρεύουν στη Σμύρνη της Τουρκίας, στη Βερόνα της Ιταλίας και στη Μαδρίτη της Ισπανίας - που υπάγονται στο Στρατηγείο της Νάπολης,το οποίο διοικείται από τον Αμερικανό ναύαρχο Ελις,διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, υπό τις διαταγές του οποίου τίθενται οι διοικητές των υποστρατηγείων.

Στο Υποστρατηγείο της Λάρισας, διοικητής ανέλαβε ο Ελληνας αντιστράτηγος Εμμ. Μαντζάνας,με υποδιοικητές τον Τούρκο υποστράτηγο Γιαλτσίν Μετίν Γιαβούζ - ο οποίος ήδη βρίσκεται στη Λάρισα - κι έναν Αμερικανό αξιωματικό, που θα κάνει, ουσιαστικά, το "κουμάντο". Το Υποστρατηγείο θα στελεχώνεται από 117 αξιωματικούς, 76 υπαξιωματικούς, 158 στελέχη ΝΑΤΟικής επικοινωνίας, 122 στρατιώτες της Διεύθυνσης Υποστήριξης που θα το φρουρούν και 22 άτομα ως πολιτικό προσωπικό.

Αμέσως με την έναρξη της λειτουργίας του, την 1η Σεπτέμβρη, διενεργεί και την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του, προετοιμάζοντας τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση,που θα διεξαχθεί στις αρχές του Δεκέμβρη, στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Υπό αμφισβήτηση η ελληνική
κυριαρχία στο Αιγαίο

Με βάση τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ που υλοποιείται με τη λειτουργία των στρατηγείων καταργούνται τα εθνικά επιχειρησιακά όρια. Το Στρατηγείο της Νάπολης θα κανονίζει "κατά το δοκούν" ποιο από τα υποστρατηγεία και πού θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι το Υποστρατηγείο της Λάρισας, που βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους, δεν καλύπτει, κατ' ανάγκην και την ελληνική επικράτεια. Το Στρατηγείο της Νάπολης μπορεί να παραχωρήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο, για παράδειγμα στο Αιγαίο, στους Τούρκους, μέσω του Υποστρατηγείου της Σμύρνης. Αλλωστε, πριν λίγο καιρό, οι Τούρκοι διαμήνυσαν προς την ελληνική κυβέρνηση - μέσω Αμερικανού αξιωματούχου του ΝΑΤΟ - την απαίτησή τους να έχουν αυτοί τον επιχειρησιακό έλεγχο στο μισό, σχεδόν, Αιγαίο και, μάλιστα, πάνω από 15 ελληνικά νησιά και δεκάδες ελληνικές βραχονησίδες.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ η ελληνική εθνική κυριαρχία τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τους Αμερικανούς και το όργανό τους, το ΝΑΤΟ. Η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, που μέχρι τώρα ελεγχόταν από τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς είναι μια περιοχή διάσπαρτη από ελληνικά νησιά, μετατρέπεται σε περιοχή ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας, με επικυριάρχους τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Και είναι η πρώτη φορά, από τότε που το ελληνικό κράτος απέκτησε τα σημερινά όριά του, που ο χώρος του Αιγαίου, περιλαμβανομένων και των ελληνικών νησιών, καθώς και των διαδρόμων επικοινωνίας μ' αυτά από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν ελέγχεται επιχειρησιακά από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ετσι, με τη λειτουργία του Υποστρατηγείου της Λάρισας, τον προσανατολισμό και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, η χώρα μας προσαρμόζεται στη Νέα Δομή και στις απαιτήσεις του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ και συμμετέχει, ουσιαστικά στην υλοποίηση των τυχοδιωκτικών σχεδίων της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ