Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Να μην περάσει ο αντικομμουνισμός

Οι αντικομμουνιστικές επιθέσεις που ξετυλίγονται σε μια σειρά πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου απαγορεύονται ή γίνονται προσπάθειες να απαγορευτούν κομμουνιστικά κόμματα, κομμουνιστικές νεολαίες, ποινικοποιείται η κομμουνιστική ιδεολογία, συνεχίζονται. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται οι φασίστες και οι ναζιστές σε «λυτρωτές» και οι συνεργάτες τους ανακηρύσσονται «ήρωες». Ολα αυτά αποτελούν ένα μέρος του ευρύτερου σχεδίου της άρχουσας τάξης να ξαναγράψει και να διαστρεβλώσει την Ιστορία, ώστε οι επόμενες γενιές, όχι μόνο να μη γνωρίζουν τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, αλλά να τις μετατρέψει σε πολέμιους του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ενωσης, για να μη διακινδυνέψουν και στο μέλλον τα συμφέροντά της.

Για να επιτύχουν αυτόν το σκοπό, το Κοινοβούλιο της Εσθονίας έφθασε στο σημείο να εγκρίνει νομοσχέδιο στις 9 Νοέμβρη το οποίο προβλέπει το ξήλωμα των μνημείων, που, κατά την εκτίμησή του, «αναμοχλεύουν τα μίση, αποτελούν απειλή για την κοινωνική τάξη και επαινούν κράτη που κατέκτησαν την Εσθονία». Πρόκειται για μια συνέχεια στην υστερία που εκδηλώνουν, ώστε να σβήσουν από τη μνήμη του λαού της Εσθονίας τις θυσίες των 275.000 Σοβιετικών στρατιωτών και των παρτιζάνων, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Από καιρό τώρα, η εσθονική κυβέρνηση προωθεί επιχειρήματα, του τύπου πως αυτά τα μνημεία «διχάζουν την κοινωνία» και αφορούν «σύμβολα της σοβιετικής κατοχής», ενώ στις αρχές του καλοκαιριού είχε πάρει σχετική απόφαση για την απομάκρυνση του μνημείου του Σοβιετικού στρατιώτη, του απελευθερωτή της Εσθονίας από το ναζιστικό ζυγό, του μπρούντζινου «Αλιόσα», που όμως εξαιτίας της σοβαρής μαζικής κινητοποίησης των κατοίκων του Τάλιν, αλλά και της αδυναμίας του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης να πάρει σχετική απόφαση απομάκρυνσης, απετράπη. Και έτσι, παίρνοντας «τα ηνία», το Κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής νομοσχέδιο, που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης το δικαίωμα να απομακρύνει διάφορα μνημεία που υπάρχουν στη χώρα.

Η αυξανόμενη εκδήλωση αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού, τόσο στην Εσθονία, όσο και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, δείχνει πως η άρχουσα τάξη φοβάται τη σοσιαλιστική κοινωνία και όλες τις κατακτήσεις, τα κατορθώματα και τα επιτεύγματά της και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τα σβήσει από τη μνήμη των λαών.

Και όσο δεν υπάρχει λαϊκή αντίδραση σ' αυτές τις αντικομμουνιστικές ενέργειες, όσο δεν υπάρχει μια μαζική αντίσταση στη συνεχιζόμενη διαστρέβλωση της Ιστορίας, τόσο οι αντιδραστικές δυνάμεις θα σηκώνουν κεφάλι. Θα επιχειρούν, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία της «πορτοκαλί» αντεπανάστασης, να καθορίζουν με νόμο την Ιστορία και, π.χ., όποιος δεν υιοθετεί τη θεωρία περί «μπολσεβίκικης γενοκτονίας του ουκρανικού λαού από το λιμό του 1932 - '33» - την ιμπεριαλιστική, δηλαδή, προπαγάνδα που ξεκινάει από τα ναζιστικά κιτάπια - θα τιμωρείται και με πρόστιμο!

Η συστηματική αυτή επίθεση για να ξαναγραφεί η Ιστορία δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Πρέπει κάθε σκεφτόμενος δημοκρατικός άνθρωπος να ξεσηκωθεί.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «αριστερός ψάλτης» της ΕΕ και η αντικομμουνιστική επίθεση στην Ευρώπη (2012-07-22 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στην εσθονική πρεσβεία (2007-05-15 00:00:00.0)
Νομιμοποιούν το ναζισμό στην Εσθονία (2007-02-09 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στην Εσθονία για τον αντισοβιετισμό (2007-01-20 00:00:00.0)
Μέρα πένθους η μέρα απελευθέρωσης από τους ναζί! (2005-10-22 00:00:00.0)
Επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού (2005-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ