Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα πρόκληση από τις ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Μερικές ημέρες μόνο κράτησε η πολιτική του «κλάδου ελαίας» εκ μέρους των ΗΠΑ, πολιτική που «υιοθέτησαν», όπως αποδεικνύεται, απολύτως υποκριτικά ενώπιον του αδιεξόδου που βρέθηκαν μπροστά στη συντριπτική νίκη του Προέδρου Ούγο Τσάβες στις εκλογές της 3ης Δεκέμβρη.

Τα περί «εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων» πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων και η αμερικανική ρητορική επέστρεψε στη γνωστή απειλητική επιθετικότητά της, καθώς διά στόματος του Αμερικανού πρέσβη Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βενεζουέλα ότι η «αποτυχία της συνεργασίας εκ μέρους της» είχε ως αποτέλεσμα το δεκαπλασιασμό της ποσότητας των ναρκωτικών που διακινούνται μέσω Βενεζουέλας με προορισμό τις ΗΠΑ!

Απαντώντας στις «εντελώς αβάσιμες» όπως τις χαρακτήρισε αιτιάσεις του Αμερικανού πρεσβευτή, ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας, Τζέσε Τσακόν, τόνισε ότι η κατηγορίες που εκτοξεύονται αποτελούν ένα ακόμη μέρος του «διπλωματικού πολέμου» ενάντια στη χώρα του. Το μέτωπο δε των ναρκωτικών διανοίχτηκε όταν η Βενεζουέλα απέλασε τους πράκτορες της αμερικανικής DEA, τον Ιούλη του 2005, καθώς, σύμφωνα με τον Τσακόν, «η κατασκοπεία ήταν το πραγματικό αντικείμενό τους, παρά η δίωξη των ναρκωτικών».

Στο επίκεντρο το «Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα»

Πάντως, οι εξελίξεις αυτές ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες, ειδικά υπό το πρίσμα ότι η νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία ήταν πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Την ίδια στιγμή στη Βενεζουέλα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής βρίσκεται η πρόταση του Προέδρου Τσάβες για ίδρυση ενός ενιαίου πολιτικού κόμματος, του «Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας». Σήμερα γίνεται η συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας με αποκλειστικό θέμα την πρόταση Τσάβες. Το Κόμμα Πατρίδα για Ολους (ΡΡΤ), σύμφωνα με δηλώσεις του οργανωτικού γραμματέα Ραφαέλ Ουσκατέγκι, είναι «έτοιμο» αλλά την τελική απόφαση θα τη λάβουν τα μέλη του κατά τη διενέργεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης, που θα «γίνει το συντομότερο δυνατόν». Ηδη εκτός του Κόμματος της 5ης Δημοκρατίας και το Εκλογικό Κίνημα του Λαού (MEP) και το κόμμα Λαϊκής Ενότητας της Βενεζουέλας (UPV) ανακοίνωσαν ότι προσχωρούν το νέο ενιαίο κόμμα.

Τέλος, στη Βενεζουέλα βρίσκεται ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΕΚουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Τσάβες, με «ατζέντα» την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στις πρώτες κινήσεις της αντιπολίτευσης (2016-01-09 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στη δύσκολη στιγμή του βενεζουελάνικου λαού (2013-03-07 00:00:00.0)
Σειρά συμφωνιών με Βραζιλία και Λευκορωσία (2009-08-22 00:00:00.0)
Ανάγκη η ενίσχυση των συνεπών επαναστατικών δυνάμεων (2008-07-20 00:00:00.0)
Στην πάλη για το σοσιαλισμό (2007-03-06 00:00:00.0)
Επίσημη απολογία από τις ΗΠΑ ζητά ο Τσάβες (2006-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ