Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Το «πυροτέχνημα» της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι 25 έγιναν 27 και οι κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας υποδέχτηκαν το 2007 και την ένταξη των χωρών τους στην Ενωση με πυροτεχνήματα, φιέστες και ηχηρές παρουσίες. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών και υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έσπευσαν να υποδεχτούν το νέο έτος στα «νεοφώτιστα» κράτη - μέλη, για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στις χώρες αυτές και να υποσχεθούν ότι η ένταξη θα «φέρει καλύτερες μέρες», «εξαγνίζοντας τες» και για το κομμουνιστικό τους παρελθόν.

Ωστόσο, τα πυροτεχνήματα της ευρωπαϊκής προπαγάνδας δε φαίνεται να τύφλωσαν εντελώς τους λαούς, αφού υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες κατά πόσο θα ωφελήσει το λαό το γεγονός ότι πλέον είναι «μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας»... Μία «οικογένεια», στην οποία κάθε άλλο παρά ισοτιμία επικρατεί, με ιμπεριαλιστικούς στόχους και επιδιώξεις και πολιτική ευθυγραμμισμένη και υπαγορευμένη από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ στους λαούς της Ευρώπης μπορεί να υποσχεθεί μόνο λιτότητα, ανεργία, περιορισμό ελευθεριών και δικαιωμάτων και πλήθος άλλων προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών Βούλγαροι και Ρουμάνοι δε δίστασαν να εκφράσουν τη δυσπιστία τους στο ευρω-ενωσιακό οικοδόμημα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ένας Βούλγαρος πολίτης, «η Βουλγαρία θα υποφέρει οικονομικά, ή μάλλον, για να το θέσω καλύτερα, ο λαός θα υποφέρει. Δε νομίζω ότι η ένταξη είναι καλό νέο για μας». Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και στη Ρουμανία, όπου οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μία Ευρώπη που τους αντιμετωπίζει όχι ως ίσους, αλλά «ως φτωχούς συγγενείς»...

Επισκέψεις, συγχαρητήρια και ...προειδοποιήσεις

Στη Ρουμανία βρέθηκαν για την αλλαγή του χρόνου ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Δανίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, οι οποίοι επισκέφτηκαν στη συνέχεια τη Βουλγαρία, για να συνεχίσουν το γλέντι της ένταξης και να στηρίξουν την προπαγάνδα της «νέας εποχής» που ξεκινά για τις δύο «πρώην κομμουνιστικές χώρες», οι οποίδες «απέταξαν τον κομμουνισμό» και υιοθέτησαν και αυτές το δρόμο του καπιταλισμού...

Ο Ο. Ρεν έκανε λόγο για εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού των δύο χωρών και «ενδυνάμωση της δημοκρατίας», πάντα στα πρότυπα της τρομο-λαγνείας της Ενωμένης Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χ. Μ. Μπαρόζο, τις καλωσόρισε, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ και προεδρεύων του Συμβουλίου, Φ. Σταϊνμάγερ, καλωσόρισε μεν τα νέα μέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι η δοκιμασία τους δεν τελείωσε, αφού βρίσκονται υπό παρακολούθηση προκειμένου να εναρμονιστούν πλήρως με τα κριτήρια των Βρυξελλών.

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, έκανε λόγο για ένα μακρύ δρόμο που έφτασε στο τέλος, ενώ ο Βούλγαρος ομόλογός του, Γκεόργκι Παρβάνοφ, κατέταξε την 1/1/2007 στις ημερομηνίες - σταθμούς για τη χώρα...

Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, που παραβρέθηκε στις τελετές ένταξης της Βουλγαρίας, από τη Σόφια όπου βρισκόταν, έκανε λόγο για «μία μεγάλη μέρα για τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ευρώπη», σημειώνοντας την πολύ στενή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας, δεδομένου ότι «βρίσκονται σε μία ευαίσθητη περιοχή και έχουν πολλά κοινά συμφέροντα».

Συγχαρητήριο μήνυμα στη Βουλγαρία απέστειλε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος και αυτός στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και στους νέους δρόμους συνεργασίας που ανοίγονται με την ένταξη στην ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα και τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα της προέδρου της Βουλής Αννας Μπενάκη - Ψαρούδα, προς την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών.

Η «βρετανική πινελιά»

Στα πλαίσια πάντα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και του γιορτινού πνεύματος των ημερών, η βρετανική κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Ενωσης, αποδίδοντας μεν τα συγχαρητήριά της στις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας χρηματοδοτεί διαφημιστική εκστρατεία «αποθάρρυνσης» των εργατών από τα δύο νέα κράτη - μέλη να μεταφερθούν στη Βρετανία, «προειδοποιώντας» Βούλγαρους και Ρουμάνους να μην το επιχειρήσουν καν αν δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια εργασίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ