Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υπόθεση των εργαζομένων

Την Τετάρτη ο λαός θα βγει στους δρόμους για να υπερασπιστεί τη μόρφωση των παιδιών του. Οι εκπρόσωποι της δικομματικής κολεγιάς και μόνο στην ιδέα ότι δίπλα στους μαθητές, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς θα βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, και μόνο στη σκέψη ότι η απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία γίνεται παλλαϊκή υπόθεση, τρομάζουν.

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν την προπαγάνδα που χρησιμοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν ισχυρίζονταν ότι η προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» στην εκπαίδευση είναι δήθεν ...«λαϊκή απαίτηση», να καταρρέει μπροστά στον παλλαϊκό ξεσηκωμό. Ετσι, στην επιχείρηση της χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων ρίχτηκαν τα γνωστά «παπαγαλάκια» τους. Οι «έμπιστοι» αρθρογράφοι τους, λοιπόν, φροντίζουν με την προπαγάνδα τους να αποτρέψουν την έκφραση παλλαϊκής εναντίωσης στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Κάνουν και υποδείξεις σε συνδικαλιστική οργάνωση που αποφάσισε στάση εργασίας στις 10 του Γενάρη, ότι δεν μπορεί να «παίζει» με μια σοβαρή υπόθεση όπως η απεργία. Γιατί, τάχα, δεν μπορεί να συμβάλλει στην παράλυση του χώρου που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά! Αλλωστε, λένε, τι δουλιά έχουν οι εργαζόμενοι με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους καθηγητές και δασκάλους τους; Θέλουν, λοιπόν, να περάσουν στη συνείδηση των εργαζομένων ότι η μόρφωση των παιδιών τους δεν είναι υπόθεση και δικής τους διεκδίκησης. Να μη συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. Να αποτρέψουν τις όποιες δυνάμεις σε συνδικάτα που οι πολιτικοί φορείς τους συμφωνούν με την αναθεώρηση του άρθρου 16 να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

Αυτή την αντιδραστική προπαγάνδα η εργατική τάξη πρέπει να τη συντρίψει με τη μαζική και καθολική της συμμετοχή στα μεγάλα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γεμίσουν τους δρόμους της Αθήνας, αναλογιζόμενοι ότι παλεύουν για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους. Οφείλουν να αντισταθούν στους σχεδιασμούς των «μπλε» και «πράσινων» πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου που στο όνομα του «ανταγωνισμού» θέλουν να εμπορευματοποιήσουν πλήρως την εκπαίδευση, προσαρμόζοντάς τη στις ανάγκες των επιχειρηματιών, που υπηρετούν και τα «παπαγαλάκια» αυτής της προπαγάνδας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των σπουδών, προσαρμόζοντας το περιεχόμενό της στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο για τα λαϊκά στρώματα το κόστος της εκπαίδευσης με το να βάζουν δίδακτρα παντού, μετατρέποντάς τη σε ακριβό προϊόν.

Το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να εμφυσήσει στα παιδιά της εργατικής τάξης τη λογική της «αγοράς», της «κοινωνικής συναίνεσης», της «ατομικής ευθύνης». Επιδιώκει μέσα από τα βιβλία να μετατρέψει τους αυριανούς εργαζόμενους σε ημιμαθείς, ανιστόρητους και άβουλους ανθρώπους, οι οποίοι θα ταυτίζουν την προσωπική τους πορεία και ...«επιτυχία» με τα συμφέροντα του εργοδότη τους και την οικονομική ευμάρεια της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Αυτό τον εφιάλτη τον βιώνουν ήδη οι γονείς των παιδιών που την Τετάρτη θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα χωρίς να τον διδαχτούν στα σχολικά βιβλία. Η πάλη για ενιαία δημόσια δωρεάν Παιδεία, για μόρφωση που το περιεχόμενό της θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, είναι υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, γιατί οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δώσουν βορά τα παιδιά τους στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτή τη μάχη δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνα τους τα παιδιά μας.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ