Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και το κέρδος των μονοπωλίων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων που βασίζονται σε επιδημιολογικές μελέτες, κάθε χρόνο στην Ευρώπη σημειώνονται 348.000 πρόωροι θάνατοι λόγω της έκθεσής τους σε υπερβολικές συγκεντρώσεις των λεπτών αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΠΜ2,5).

Κι όμως, όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γνωστή επιδημιολόγος Κλέα Κατσουγιάννη, την ίδια στιγμή σε σχέδιο Οδηγίας για το ρύπο αυτό που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίθενται υπερβολικά υψηλά επιτρεπτά όρια που είναι ανίκανα να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, η ίδια οδηγία ελαττώνει το βαθμό προστασίας της δημόσιας υγείας από την έκθεση στα μεγαλύτερα μικροσωματίδια (ΠΜ10).

Για το λόγο αυτό, δεκάδες επιστήμονες απ' όλη την Ευρώπη σε επιστολή που απέστειλαν προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ στις 31 Οκτώβρη 2005, εκδήλωσαν την ανησυχία τους.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η Επιτροπή θέλει να εκδώσει μια τέτοια οδηγία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον; Επειδή πιέζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες - εξήγησε η Κ. Κατσουγιάννη - που θέλουν να επεκτείνουν την πετρελαιοκίνηση των ΙΧ και σε νέες αγορές.

Το κέρδος των μονοπωλίων πάνω απ' όλα στην ...οικολογίζουσα ΕΕ, που κάποιοι θέλουν να μας δώσει τα φώτα της!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ