Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΕΡΙΔΗΣ
Μια μέλισσα τον Αύγουστο

Δε νιώθεις άνετα να εναντιώνεσαι σε νέους, και εν πολλοίς ταλαντούχους, ανθρώπους. Ομως, καιρός να σοβαρέψουμε, γιατί κάποιοι, μέσα στο γενικό χαβαλέ τη βγάζουν πλουσιοπάροχα, κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η «ομάδα» της «Μέλισσας», με επικεφαλής, βέβαια, τον Θοδωρή Αθερίδη, ο οποίος είναι ο σεναριογράφος της, ο σκηνοθέτης της, ο πρωταγωνιστής της και ο συν-παραγωγός της!

«Βάλτε τώρα που γυρίζει», σου λέει το παιδί! Σίριαλ, τηλεπαιχνίδια, θέατρο, διαφημιστικά! Πόσο θα βρίσκομαι στην κορυφή; Στη ζήτηση; Κάποια φεγγάρια. Ορμα, λοιπόν! Αλλά και τι είναι ο κινηματογράφος, η τέχνη; Μια βιομηχανία είναι! Ορμα, λοιπόν, και στη βιομηχανία του θεάματος! Στο «όρμα» του Αθερίδη και των συν αυτώ συμμετέχει, με μεγάλη ευχαρίστηση και με ιδιοτελείς σκοπούς, η γνωστή βδέλλα των χορηγών. Οι οποίοι, «Cosmote», νερό «Αύρα» κ.ά., ζητάνε από τους καλλιτέχνες να δώσουνε «γην και ύδωρ», για να μην πω τίποτ' άλλο! Και οι καλλιτέχνες, ελαφρά τη καρδία και ενώ ο κόσμος γύρω τους καίγεται (η μονέδα - και η δόξα - να πέφτει), προσαρμόζουν χωρίς αντιρρήσεις το έργο τους στις επιθυμίες των χορηγών τους. Ποιος θα τους ελέγξει, άλλωστε; Ενα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, δυστυχώς, έχει παραδώσει τα όπλα. Ανοιξε κλαμπ φανατικών των κάθε λογής Αθερίδων! Και ξαφνικά, στη μέση της ταινίας, εκεί που δεν το περιμένεις, ακούς μια φωνή: «Cosmote», «Cosmote»! «Αύρα»! «Αύρα»!..

Η διαφημιστική χυδαιότητα, την οποία υπηρετεί ξεδιάντροπα η ταινία του Αθερίδη, ακυρώνει την όποια καλλιτεχνική της πρόθεση. Αφού, με αυτόν το χυδαίο τρόπο, εξαγοράζει την καλλιτεχνική ηθική της. Δε μιλάμε για κινηματογραφική ταινία, αλλά για διαφημιστικό! Το οποίο, βέβαια, δεν εμπίπτει στο χώρο της τέχνης, αλλά στο χώρο της εμπορικής συναλλαγής.

Από εδώ και πέρα τι να πεις. Αρνείσαι να προσεγγίσεις κριτικά την ταινία, γιατί σου το απαγορεύει η ίδια! Θα μου πείτε: Αν η ταινία δεν είχε διαφημιστικούς σκοπούς, θα ήταν ταινία; Πάλι, όχι θα έλεγα! Γιατί οι δημιουργοί της πήραν τον κινηματογράφο σαν ραδιόφωνο. Χωρίς να μπούνε στον κόπο να μεταφέρουν ένα θεατρικό έργο (πάλι του Αθερίδη!) σε κινηματογραφικό σενάριο, μετέτρεψαν μια παραλία σε σκηνή θεάτρου και ...τέλος! «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε»!

Κρίμα, γιατί, το επαναλαμβάνω, όλη η ομάδα «πετάει». Μόνο που πετάει ξεκάρφωτα, ανοργάνωτα και, κυρίως, ασύστολα! Θλίβεσαι, είναι αλήθεια, να βλέπεις νέους ταλαντούχους ανθρώπους να σπαταλάνε τις όμορφες δυνάμεις τους στο τίποτα! Θα μου πείτε, «τα φράγκα»; Θα σας απαντήσω, «δικό τους πρόβλημα»! Δεν απολογούνται σε εμένα και σε εσάς. Με τη συνείδησή τους άνοιξαν συζητήσεις!..

Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνης Λουδάρος, Βίκη Βολιώτη, Γιώργος Κορμάρος, Αλίνα Κοτσόβουλου και συμμετέχει (γιατί άραγε;) ο Γιώργος Κιμούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ