Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
«Φουντώνει» ο επιχειρηματικός πόλεμος

Στον μεγιστάνα της Αιγύπτου Ναγκίμπ Σαουίρις η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ. Ελέγχει και το 51% της Tellas

Νέα δεδομένα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά διαμορφώνει η εξαγορά της «ΤΙΜ Ελλάς» από την αιγυπτιακών συμφερόντων «Weather Investments», έναντι 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εξαγορά ανακοινώθηκε επίσημα χτες από τα επενδυτικά σχήματα «Apax Partnes» και «Texas Pacific» που ήλεγχαν μέχρι τώρα την ΤΙΜ και την «Q-Telecom», με τη διευκρίνιση ότι το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ κεφαλαίου, συν 2,9 δισ. ευρώ καθαρού χρέους της ΤΙΜ στο τέλος του 2006. Η «Weather Investments», που ανήκει στον Αιγύπτιο μεγαλοεπιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις, απέκτησε την ΤΙΜ μέσω της εταιρείας ORASCOM.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας και η οικογένειά του, που θεωρείται η πλουσιότερη της Αιγύπτιου, φέρεται να ελέγχει περίπου το 40% των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Καΐρου. Ο όμιλος ORASCOM δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των κατασκευών, στις τηλεπικοινωνίες και στον τουρισμό και έχει ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Από τα μέσα του 2005 ο συγκεκριμένος όμιλος φέρεται να έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της ΤΙΜ, κάτι που διαψευδόταν από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της εταιρείας μέχρι και πρόσφατα. Το φθινόπωρο του 2005 ο όμιλος ORASCOM εξαγόρασε την ιταλική «Wind», που είναι η εταιρεία που κατέχει το 51% της γνωστής μας «Tellas», της οποίας το υπόλοιπο 49% ανήκει στη ΔΕΗ. Από τότε ο Ναγκίμπ Σαουίρις, δημοσιοποίησε τις προθέσεις του να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία η Ισπανία και η Γαλλία.

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς εκτιμούν ότι με την απόκτηση της ΤΙΜ από την ORASCOM, στρώνεται ο δρόμος για τη συγχώνευση με την «Tellas» και συνακόλουθα δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας ιδιαίτερα ισχυρής εταιρείας στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, δεδομένου ότι η «Tellas» είναι σήμερα ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος μετά τον ΟΤΕ. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται σε κινητικότητα για επέκταση της δραστηριότητάς τους, παρέχοντας προγράμματα με δυνατότητα χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών από το σταθερό δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό η «Κοσμοτέ» συνεργάζεται ήδη με την «ΟΤΕnet» και η «Vodafone» βρίσκεται στο στάδιο επιλογής συνεργάτη για την προώθηση αντίστοιχων υπηρεσιών. Η δε «Tellas» προωθεί το πακέτο «Zisto», προσφέροντας στους συνδρομητές της πλήρη αποδέσμευση από τον ΟΤΕ.

Επισημαίνεται ότι και η εξαγορά της ΤΙΜ εντάσσεται στην τάση που επικρατεί για τη διαρκή μεγέθυνση των διεθνικών μονοπωλίων, με την εξαγορά ή απορρόφηση μικρότερων συγκριτικά με τα ίδια, μονοπωλιακών ή άλλων επιχειρήσεων. Πρόκειται δηλαδή για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου που στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η απόκτηση επιχειρηματικών μονάδων σε διάφορες αγορές, είναι για τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς ομίλους μονόδρομος στην επιδίωξή τους να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία, ενώ ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να ελέγχουν τις τύχες όχι μόνο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και ολόκληρων κλάδων της οικονομίας, σε περισσότερες από μία χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται ο επιχειρηματικός «πόλεμος» (2007-07-04 00:00:00.0)
Τέλος εποχής για την «Q-Telecom» (2007-06-20 00:00:00.0)
Ολα για την κερδοφορία (2007-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ