Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπόθεση του μαζικού κινήματος η απάντηση στη βία και καταστολή

Επιστολή - απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον πρόεδρο του ΣΥΝ

Προ ημερών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - συνάντηση που έγινε - αλλά και με τον Γ. Παπανδρέου και την Αλέκα Παπαρήγα, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Παιδεία και την ένταση της καταστολής σε βάρος του φοιτητικού κινήματος.

Σε απάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τού απέστειλε την παρακάτω επιστολή:

«Προς τον πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς

κ. Α. Αλαβάνο

Κύριε πρόεδρε,

Οπως γνωρίζετε πολύ καλά το ΚΚΕ, σήμερα που στη διακυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ και χθες που ήταν το ΠΑΣΟΚ, ανέπτυξε ιδιαίτερο μέτωπο δράσης για τις συλλογικές και ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, ενάντια στην κρατική βία και καταστολή. Με τη δράση του εναντιώθηκε σ' όλες τις οδηγίες και ρυθμίσεις της ΕΕ που συστρατεύτηκε στο πλευρό των ΗΠΑ με τους λεγόμενους τρομονόμους που στρέφονται κατά των λαϊκών κινημάτων, κατά των λαών γενικότερα.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πάλη κατά της κρατικής καταστολής και βίας, είτε εξαπολύονται από τα επίσημα όργανα είτε από παρακρατικά και μη κρατικά, πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης παντού, στους τόπους δουλιάς και κατοικίας, στο χώρο της Παιδείας. Ταυτόχρονα, στηρίζει ιδιαίτερες δραστηριότητες και συσπειρώσεις που καταπιάνονται αποκλειστικά με τα θέματα δημοκρατίας, συλλογικών και ατομικών ελευθεριών.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η απάντηση στην κρατική βία και καταστολή πρέπει να είναι υπόθεση όλων των τμημάτων του μαζικού κινήματος, με συντονισμό και κοινή δράση μεταξύ τους. Εκεί συναντώνται οι εργαζόμενοι και η νεολαία, ανεξάρτητα των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών τους.

Η κρατική βία που εκδηλώθηκε με ωμό τρόπο κατά της νεολαίας, του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, με χρησιμοποίηση και αξιοποίηση των λεγόμενων κουκουλοφόρων, ήδη έχει συναντήσει την ενωτική απάντηση της νεολαίας, των εργατικών σωματείων και ενός σημαντικού μέρους της διανόησης και καλλιτεχνών.

Θετικό επίσης γεγονός είναι ότι δεν έχει περάσει, στο βαθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση, η ταύτιση του κινήματος με τη δράση μιας ομάδας με κουκούλες, που με την τακτική της υπονομεύει το κίνημα, στηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης και όλων εκείνων των κύκλων που θέλουν να πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για να επιβάλουν σιγή ιχθύος στο λαϊκό κίνημα, κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας.

Εκτιμάμε ότι το μαζικό κίνημα είναι σε θέση να απαντήσει στην κρατική καταστολή συνεχίζοντας το δρόμο του αγώνα, με όλες τις μορφές πάλης που κάθε φορά καθορίζει, και με οργανωμένη περιφρούρησή του, ώστε να μην επιτρέπει σε κανέναν να γίνεται τμήμα του κρατικού σχεδίου ηθελημένα ή αθέλητα. Ιδιαίτερα σήμερα που φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι κύκλοι που ενδιαφέρονται να συκοφαντήσουν το κίνημα και προ πάντων να χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι τους κουκουλοφόρους για μια γενικευμένη επίθεση στις συνδικαλιστικές και γενικότερα δημοκρατικές ελευθερίες.

Επομένως, μια συνάντηση κομμάτων δεν έχει να προσφέρει τίποτε περισσότερο, εκτός ίσως από την υπόνοια και την καχυποψία ότι κάποιοι θέλουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση για στενό κομματικό όφελος. Η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί να συμβάλει, στηρίζοντας την ανάπτυξη και πολιτικοποίηση του κινήματος, την ικανότητα περιφρούρησής του απέναντι στους διάφορους ελιγμούς και ιδιαίτερα απέναντι σε κάθε μορφής τρομοκρατία. Περιφρούρηση, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι δεν έχει θέση κανένας κουκουλοφόρος με ή χωρίς εισαγωγικά στις γραμμές του κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ