Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Φιέστα για τον αγωγό των κολοσσών

Με πομπώδεις και μεγαλόστομες διακηρύξεις περί δήθεν μετατροπής της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», επιχειρεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την αυριανή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν.

Αν και είναι πασίγνωστο ότι πρόκειται για αγωγό που θα ανήκει σε μεγάλους ιδιωτικούς κολοσσούς και η κατασκευή του εντάσσεται στη γεωστρατηγική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον έλεγχο των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, η κυβέρνηση δημιουργεί την εικόνα περί αναβάθμισης της χώρας στο πλαίσιο του γενικότερου ενεργειακού παιχνιδιού. Ταυτόχρονα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αφ' ενός θέλει να περάσει μέσα από τον πετρελαιαγωγό πετρέλαιο από το Καζαχστάν που παράγουν αμερικανικές εταιρείες (Chevron), ενώ αξιώνει από την κυβέρνηση να πάρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και όχι από τη Ρωσία. Το μήνυμα αυτό, άλλωστε, μετέφερε με σαφήνεια ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπράιζα στις επαφές που είχε προχτές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας χτες στον «Σκάι» δεν «είδε» καμία παρέμβαση εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μπράιζα εκφράστηκε εξαιρετικά θετικά για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», αλλά δεν έκρυψε ότι έδειξε ενδιαφέρον για τον ελληνοϊταλικοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου. Δικαιολόγησε όμως την αξίωση των ΗΠΑ για «να μπει τέλος στο μονοπώλιο» της ρωσικής εταιρείας «Γκάζπρομ», λέγοντας ότι αποτελεί «πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι θα ήταν σωστό να υπάρχουν διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ