Τετάρτη 14 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αβέρτα προνόμια από την κυβέρνηση

Ενάμισι εκατομμύριο δολάρια χάρισμα στον Λοΐζο από το ΝΑΤ. Λιμάνι μαύρης εργασίας ο Πειραιάς

Το ένα μετά το άλλο δέχεται το ΝΑΤ - και μαζί τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών - τα χτυπήματα από την εφοπλιστόδουλη πολιτική της κυβέρνησης, στη ρότα που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. Στις 26 Φλεβάρη η διοίκηση του ΝΑΤ αποφάσισε κατά πλειοψηφία - και με εξόφθαλμη την παρέμβαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη - να απαλλάξει τον εφοπλιστή Λοΐζο της εταιρείας «ΛΟΥΗΣ» από τις ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν σε τέσσερα κρουαζιερόπλοιά του!

Ο Λοΐζος έχει παραβιάσει ακόμα και αυτόν τον κατάπτυστο νόμο για την απαλλαγή των εφοπλιστών των κρουαζιερόπλοιων από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αφού δεν εφάρμοσε ούτε αυτές τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις που προβλέπει το νομοθετικό έκτρωμα! Η Διεύθυνση Πόρων του ΝΑΤ, λόγω της παραβίασης της νομοθεσίας, εισηγήθηκε στη διοίκηση του ταμείου ο Λοΐζος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ επί του συνόλου της οργανικής σύνθεσης. Ομως η πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου προτίμησε να επεκτείνει την αυθαιρεσία και να επιβραβεύσει από πάνω τον εφοπλιστή, αφού τον απάλλαξε από τις οφειλές του προς το ΝΑΤ και αποφάσισε να καταβάλει μόνο τις οφειλές του προς τα «λοιπά Ταμεία και Κεφάλαια»! Σύμφωνα με τους πιο ήπιους υπολογισμούς - στοιχεία συγκεκριμένα δεν έχουν δοθεί - οι οφειλές του Λοΐζου ανέρχονται σε πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια!

Δεν έβγαλε «κιχ» ο Κεφαλογιάννης

Αυτή τη σκανδαλώδη υπόθεση, μαζί με τις καθημερινές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας των εφοπλιστών των ακτοπλοϊκών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Ελ. Παντελάκη, η οποία χαρακτήρισε το θέμα του Λοΐζου «πρόκληση» και «σκάνδαλο». Για την κατάσταση στα πλοία τόνισε ότι καταπατούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ «καταστρατηγείται το Προεδρικό Διάταγμα περί οργανικών συνθέσεων» και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα πλοία «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», «ΜΙΛΕΝΑ», «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» και «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ». Αναφέρθηκε σε παραβάσεις που καταγγέλλουν τα σωματεία των ναυτεργατών και αφορούν εκτέλεση εργασιών επισκευής από τα πληρώματα χωρίς άδεια, χρήση αλλοδαπών χαμηλόμισθων χωρίς συλλογικές συμβάσεις και άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης για την υπόθεση του Λοΐζου δεν έβγαλε «κιχ» και δήλωσε με προκλητικό ύφος ότι «η κυβέρνηση είναι περήφανη για την πολιτική της στην κρουαζιέρα», αφού «με την επιδότηση των εισφορών, που σημαίνει επιδότηση της εργασίας, το 13% των ανέργων βρήκαν δουλιά» και πως με αυτή την πολιτική «θα γιορτάσουμε τα 100 πλοία στην ελληνική σημαία πολύ γρήγορα»! Οσον αφορά τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τους ακτοπλόους εφοπλιστές, αφού αναγνώρισε πως «οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών είχαν δίκιο σε πολλές από τις καταγγελίες τους», είπε πως ήδη σε 21 περιπτώσεις έχουν επιβληθεί κυρώσεις και ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,5 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ