Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Εντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλία

Απ' τη μια η ξηρασία και από την άλλη τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν άμεσα τους αγρότες
Απ' τη μια η ξηρασία και από την άλλη τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν άμεσα τους αγρότες
Εντονες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο και γενικότερα στους κατοίκους της Θεσσαλίας, προκάλεσαν τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, επικαλούμενος το υπαρκτό πρόβλημα της λειψυδρίας. Τα χαράτσια, που αρχικά θα θίξουν χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι θα βάλουν ακόμα και υδρόμετρα στα χωράφια, αναμένεται να δώσουν ακόμα ένα καταστροφικό πλήγμα στη μικρομεσαία αγροτιά, που υποφέρει εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νερό ήρθαν να «φουντώσουν» την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα σε περιόδους ανομβρίας, όπως η φετινή, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Οι κυβερνώντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνούνται την υλοποίηση των αναγκαίων έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και για το σχεδιασμό ορθολογικής αξιοποίησης του νερού, αξιοποιώντας και το πρόβλημα της λειψυδρίας ως μέσο για την επίτευξη των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, που εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις υπόσχονται ότι θα υλοποιήσουν, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Το ίδιο έκανε και ο Λαρισαίος, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, που έβαλε ακόμα και «στοίχημα» για την ολοκλήρωση της εκτροπής. Ομως, για μια ακόμα φορά τα έργα στον Αχελώο, σταμάτησαν πριν από δύο μήνες και είναι άγνωστο αν και πότε θα συνεχιστούν και οι εργαζόμενοι σ' αυτά τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Στη Θεσσαλία, καλλιεργούνται 5 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων αρδεύονται τα 2,5 εκατομμύρια, που αποτελούν και το 18,7 των αρδευόμενων εκτάσεων. Το 30% αυτών αρδεύεται από επιφανειακά νερά και το 70% από υπόγεια. Βεβαίως, δεδομένου ότι οι ανάγκες για την άρδευση των καλλιεργειών το επόμενο διάστημα αυξάνονται, ο κίνδυνος της λειψυδρίας θα απειλήσει με «δίψα» και τους ανθρώπους πόλεων και χωριών.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, χρόνια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και φορέων της περιοχής, μεταξύ των άλλων, είναι:

  • Η άμεση χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής μικροφραγμάτων και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων και καναλιών.
  • Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την κατασκευή ή ολοκλήρωση των φραγμάτων και των αρδευτικών δικτύων όπως του Ανω Ρου του Αχελώου, του Ταμιευτήρα της Κάρλας και άλλων μικρότερων π.χ. στον Πηνειό.
  • Να γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων νερών, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους αγρότες, ώστε να ποτίζουν όταν και όσο χρειάζονται τα χωράφια τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ