Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΡΟ
Πανάκριβο εμπόρευμα στα χέρια πολυεθνικών

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Νερού, μας θυμίζει ότι ο πιο ζωτικός φυσικός πόρος του πλανήτη, αν και βρίσκεται σε ανεπάρκεια, αντιμετωπίζεται από τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις ως εμπόρευμα προς όφελος μερικών πολυεθνικών που θησαυρίζουν.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι σήμερα 232 εκατομμύρια άνθρωποι από 26 χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου να πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν καθημερινές ανάγκες σε νερό. Το 20% του πληθυσμού της Γης αναγκάζεται να πίνει νερό από ρυπασμένες πηγές, με αποτέλεσμα πάνω από 2.000.000 άνθρωποι κάθε χρόνο να πεθαίνουν από ασθένειες. Το μολυσμένο νερό ενοχοποιείται για το θάνατο 1,5 εκατ. παιδιών κάτω των 5 ετών το χρόνο...

Την ίδια στιγμή, στην παγκόσμια αγορά κυριαρχούν 10 πολυεθνικές που ελέγχουν το 70% της αγοράς νερού, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις σαρώνουν και αυτόν τον τομέα. Σήμερα πάνω από 460 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης, από μόλις 51 εκατ. το 1990, ενώ προβλέπεται το 2015 να φτάσουν τα 1,16 δισ. ανθρώπους, καθώς περισσότερο από το 75% της ευρωπαϊκής και από το 65% της αμερικανικής αγοράς θα ιδιωτικοποιηθούν!

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στη χώρα μας, όπου περιοχές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν φαινόμενα ερημοποίησης των εδαφών από τη λειψυδρία και υφαλμύρωσης των υδάτων. Και ενώ είναι γνωστό ότι νερό υπάρχει (μόλις το 6% του νερού που πέφτει κάθε χρόνο καταναλώνεται) οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να εφαρμόσουν μια σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων και να εκτελέσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για να μην πούμε το «νερό νεράκι».

Εκείνο που εφαρμόζουν και εδώ πιστά είναι οι ιδιωτικοποιήσεις (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.ά.), που υποχρεώνουν το λαό να πληρώνει πανάκριβα το νερό, και τα κατασταλτικά μέτρα όταν η λειψυδρία παρουσιάσει κάποια έξαρση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ