Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΙΔΩΝ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
Προδιαγεγραμμένος ο θάνατος του 16χρονου

Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Φρίκη και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει ο θάνατος του 16χρονου παιδιού με ειδικές ανάγκες στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά. Το άτυχο παιδί βρήκε φρικτό θάνατο εξαιτίας της απόφραξης των εντέρων του από διάφορα αντικείμενα, όπως υφάσματα, επιδέσμους, κλωστές. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται οι εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού, τόσο σε αριθμό όσο και σε εξειδίκευση, στο ΚΕΠΕΠ που λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Σημειώνεται ότι με πανομοιότυπο τρόπο έσβησε κι ένας 15χρονος τον περασμένο Μάη. Στο ίδρυμα αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 78 παιδιά και το προσωπικό (απουσιάζει μόνιμος γιατρός) ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες σε 88 άτομα, εκ των οποίων, 20 νοσηλευτές (οι 7 συμβασιούχοι), 23 βοηθοί θαλάμων και 45 λοιπό προσωπικό (διοικητικό προσωπικό, μάγειροι, φύλακες κ.ά.).

«Ο νέος τραγικός θάνατος του αγοριού στο ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών βαραίνει πρώτα απ' όλα την κυβέρνηση. Ερχεται να προστεθεί σε ένα μακάβριο κατάλογο που αριθμεί 30 θανάτους από το 1987 έως και σήμερα στο συγκεκριμένο ίδρυμα».

Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το συμβάν. «Το ότι δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός σε αυτό το κέντρο, όπως και στα υπόλοιπα, καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαρτυρούν τον ένοχο», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Δείχνουν ότι και αυτός ο θάνατος ήταν προδιαγεγραμμένος, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εδώ και χρόνια κυβερνητικής αδιαφορίας για τα παιδιά που έχουν νευροψυχιατρικά προβλήματα. Η ΕΔΕ που διατάχθηκε δεν μπορεί να καλύψει τις πολιτικές ευθύνες».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν τη διαρκή επιδείνωση της κατάστασης στην Υγεία από την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των κυβερνήσεων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Να απαιτήσουν άμεσα μέτρα για όλα τα ιδρύματα και ειδικά αυτά που νοσηλεύουν παιδιά. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ,, τονίζοντας ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή «είναι η άμεση πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών, η δημιουργία υποδομών διαμονής που θα προφυλάσσει τους ασθενείς από τέτοιου είδους "ατυχήματα"».

Ανερυθρίαστο πινγκ πονγκ

Παρά τις βαριές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού είχαν το θράσος να παίξουν και χτες πινγκ πονγκ πάνω στο χώμα που σκεπάζει 30 παιδιά.

Ετσι ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «επί τρία χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε στον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εικόνες και καταστάσεις ντροπής για την κοινωνία μας». Απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, πως το «θλιβερό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον τραγικό απολογισμό των 30 θανάτων στα 18 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου, 2 τα τελευταία 3 χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ