Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στις Βρυξέλλες οι Τουρκοκύπριοι

Επαφές για τον ευρωενωσιακό κανονισμό σχετικά με το απευθείας εμπόριο μεταξύ ΕΕ και των κατεχομένων θα έχει στις Βρυξέλλες ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ρασίτ Περτέβ. Ο Περτέβ θα ενημερώσει επίσης Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις θέσεις της κατοχικής ηγεσίας αναφορικά με τη συμφωνία της 8ης Ιούλη 2006. Προβλέπει τη σύσταση (από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) και λειτουργία ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών για επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις δύο κοινότητες της νήσου. Οι κατοχικοί, ουσιαστικά, υπαναχώρησαν πρόσφατα από τη συμφωνία.

Σημειωτέον ότι σήμερα ανοίγει το δεύτερο από τα 35 θεματικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Αφορά στην πολιτική για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Βρυξέλλες και Αγκυρα ευελπιστούν πως τρία ακόμη κεφάλαια θα ανοίξουν στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας που τερματίζεται στις 30 Ιούνη. Κι αυτό ενώ η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, το οποίο υπέγραψε τον Ιούλη του 2005. Πρωτόκολλο το οποίο προβλέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, επίσκεψη εργασίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιεί από σήμερα ο γενικός διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Χαράλαμπου Ροκανά. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο γραμματείς θα εξετάσουν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης της συνεργασίας και συντονισμού των δύο υπουργείων, καθώς και των διπλωματικών τους αποστολών στο εξωτερικό. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Α. Ζήνων θα γίνει δεκτός από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ