Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παραβιάζονται τα ατομικά δικαιώματα στις ειρηνικές διαδηλώσεις

Αντιπροσωπεία της Κίνησης έκανε παράσταση και επέδωσε υπόμνημα στον υπουργό Δικαιοσύνης

Τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες που συνέβησαν σε βάρος των ειρηνικών διαδηλώσεων στις 1 και 8 Μάρτη στο κέντρο της Αθήνας, με το χτύπημα των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις καταστολής, την κακοποίηση των διαδηλωτών, τις αναίτιες συλλήψεις φοιτητών και την παραπομπή τους στα δικαστήρια, καθώς και τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν πριν τέσσερις μέρες σε βάρος φοιτητών της Νομικής Σχολής που ήθελαν να επισκεφτούν τον υπουργό Δικαιοσύνης, κατήγγειλαν στον Α. Παπαληγούρα αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Στην αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» συμμετείχαν οι Στρ. Κόρακας, Δ. Καλτσώνης, Αγ. Ρεμπής και Αγ. Βρεττός.

«Εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας και προβάλλουμε την αξίωση ως πολίτες αυτής της χώρας, να μην ξανασυμβούν παρόμοια φαινόμενα και επιθέσεις σε βάρος των ατομικών, συνταγματικών και δικονομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας», αναφέρονταν σε υπόμνημα που επέδωσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα.

Η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» επισήμανε ότι όλα αυτά τα γεγονότα καταδεικνύουν μια προσπάθεια «καθυπόταξης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της στα κελεύσματα της κυβέρνησης, γεγονός που καταδεικνύεται και από σειρά άλλων ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προς όφελος της κυβερνητικής πολιτικής».

«Η κατάσταση αυτή, σε μια περίοδο που επισπεύδονται, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, και μέτρα δυσάρεστα για τα ατομικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες (Συνθήκη Σένγκεν III κλπ.), έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα και το δημοκρατικό φρόνημα του λαού μας», συνεχίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Παράλληλα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ανέφερε ότι είναι, αν μη τι άλλο ανησυχητική, τόσο η στάση του προϊστάμενου της διοίκησης του Πρωτοδικείου (κ. Κατσιάνη) όσο και του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών (κ. Πούλιου) που παρά τις παραστάσεις δικηγόρων και φορέων, αδυνατούσαν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους προς επιβολή της τάξης, «διευκολύνοντας» έτσι, αντικειμενικά, τις ενέργειες των δυνάμεων καταστολής, που κινούνταν και δρούσαν ως κυρίαρχοι του χώρου των δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις τους, οι Στρ. Κόρακας και Αγ. Βρεττός επισήμαναν ότι διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Δικαιοσύνης για το γενικότερο αυταρχισμό που καλλιεργείται σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, ενώ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι υπάρχει μια γενικότερη υποχώρηση της Δικαιοσύνης στο θεσμικό της ρόλο και προσπάθεια καθυπόταξής της από την εκτελεστική εξουσία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ των υστέρων παραδέχτηκε ότι υπήρξαν παραβιάσεις των δικονομικών κανόνων αλλά δικαιολόγησε τα φαινόμενα αυτά λόγω της συγκεκριμένης συγκυρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ