Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αντιδραστικής αναθεώρησης

Με την προβλεπόμενη δεύτερη ψηφοφορία και τη συμμετοχή 171 βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΝ ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή και τυπικά η πρώτη φάση της αντιδραστικής Συνταγματικής Αναθεώρησης. Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας παραπέμπονται για αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή 48 διατάξεις που συγκέντρωσαν και στις δύο ψηφοφορίες τον απαιτούμενο αριθμό των 151 βουλευτών. Ανάμεσά τους το άρθρο 16, με την αναθεώρηση του οποίου ιδιωτικοποιείται η ανώτατη εκπαίδευση, και το άρθρο 24, που εμπορευματοποιεί τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Για να προχωρήσει η αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή χρειάζεται τα υπό αναθεώρηση άρθρα να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 ψήφους βουλευτών. Δεν παραπέμπονται για αναθεώρηση οι προτάσεις της ΝΔ για το διπλασιασμό των βουλευτών Επικρατείας και την άρση κωλυμάτων εκλογής βουλευτών αφού από την πρώτη ψηφοφορία δεν είχαν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 151 ψήφους.

Την αναθεώρηση του άρθρου 16 ψήφισαν 163 βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος (εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ) Στ. Μάνος ενώ το καταψήφισαν οι έξι βουλευτές του ΣΥΝ και ο ανεξάρτητος (εκλεγμένος με τη ΝΔ) Στ. Παπαθεμελής. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (έχει αποχωρήσει από την ψηφοφορία) για την αναθεώρηση του άρθρου 16, «κλείνοντας» έτσι το μάτι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνεργασία στην επόμενη Βουλή προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι.

Την αναθεώρηση του άρθρου 24 υπερψήφισαν 160 βουλευτές της ΝΔ ενώ την καταψήφισαν η βουλευτής της ΝΔ Ε. Παπαδημητρίου, ο ΣΥΝ και οι ανεξάρτητοι Στ. Μάνος και Στ. Παπαθεμελής. Οι βουλευτές της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και Γ. Ιωαννίδης δήλωσαν «παρών».

Στα αξιοσημείωτα η αρνητική ψήφος του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνου, στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών σε αντίθεση με τη θετική ψήφο των υπόλοιπων πέντε βουλευτών του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι όπως και στην πρώτη ψηφοφορία (πριν από ένα μήνα) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία εκφράζοντας με τη στάση αυτή την έντονη αντίθεσή της στην αντιδραστική κατεύθυνση της αναθεώρησης. Το ΚΚΕ δεν είχε πάρει μέρος ούτε στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του 1974, ούτε του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ