Σάββατο 14 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Προτροπές για «αυτοσυγκράτηση»

ΑΓΚΥΡΑ, ΑΡΜΠΙΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τόσο η αμερικανική διπλωματία όσο και οι Ευρωπαίοι -θορυβημένοι από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ - καλούσαν, ως συνήθως, για «συνεργασία Τουρκίας - Ιράκ» για την αντιμετώπιση της «απειλής» του ΡΚΚ και επίδειξη «αυτοσυγκράτησης» από πλευράς τουρκικής ηγεσίας. Η προτροπή των Αμερικανών προς τους πασάδες και τους (υποτίθεται) πολιτικούς τους προϊσταμένους να αποφύγουν «μονομερείς ενέργειες» είναι βέβαια από πολιτική άποψη αρκούντως κωμική: οι ΗΠΑ δε ρώτησαν κανέναν όταν εισέβαλαν στο Ιράκ. Η ουσία όμως παραμένει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση - καλώντας την Τουρκία να μην τολμήσει να εισβάλει. Με την προτροπή της ΕΕ να επιλυθούν τα προβλήματα Τουρκίας - Κούρδων «με ειρηνικό και εποικοδομητικό τρόπο», ουδείς ασχολήθηκε. Οι ίδιοι οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ δε δέχτηκαν ιδιαίτερα καλά όσα είπε ο στρατηγός: «Οι απειλές (του Μπουγιούκανιτ) συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση που παίρνουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Ανταν αλ-Μούφτι, πρόεδρος του βορειοϊρακινού Κοινοβουλίου.

Απειλές και από τον Σεζέρ

Η απειλή του Μπουγιούκανιτ προς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν συγκεκαλυμμένη - «ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι πιστός στις αρχές του κεμαλισμού», είπε ο στρατηγός προχτές - και ο ισλαμιστής ηγέτης απάντησε λέγοντας ότι «δεν έχει εμμονή με την προεδρία» και ότι «καλά τα είπε» ο στρατηγός, ο οποίος κατά την ερμηνεία Ερντογάν «τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της δημοκρατίας». Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμεντ Νετζντέτ Σεζέρ ήταν πολύ πιο ευθύβολος, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του σημερινού πρωθυπουργού: «Η τουρκική δημοκρατία ουδέποτε αντιμετώπισε τόσο μεγάλο κίνδυνο», είπε, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να φέρουν τη θρησκεία στην πολιτική αυξάνουν τις κοινωνικές εντάσεις».

Στη νέα απειλή, που αναμένεται να υπογραμμιστεί σήμερα Σάββατο με νέα διαδήλωση ποικιλόχρωμων οπαδών του «κεμαλισμού», ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ - για πολλούς, ο πραγματικός πολιτικός εγκέφαλος του ΑΚ - απάντησε πολύ λιγότερο διπλωματικά. «Δε συμφωνώ. Οι Τούρκοι αλλά και οι ξένοι έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκριτικές «αντιδράσεις» των ΗΠΑ(2008-02-29 00:00:00.0)
Τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη «βαθιά στο βόρειο Ιράκ»;(2007-04-12 00:00:00.0)
Ο Ερντογάν προαλείφεται για... Πρόεδρος(2007-01-11 00:00:00.0)
Ερντογάν - Μπλερ συμφώνησαν(2006-10-04 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι αμερικανικές πιέσεις(2003-03-12 00:00:00.0)
Αποστέλλονται, τελικά, ειδικοί εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν;(2001-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ