Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007
2ος ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στα χνάρια των αγώνων της τάξης μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο η δεύτερη κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά

Υποδοχή με ένα κόκκινο γαρίφαλο
Υποδοχή με ένα κόκκινο γαρίφαλο
Με μοναδικό «χορηγό» τα ιδανικά και τις αξίες της εργατικής τάξης και με έπαθλο την υπεράσπιση του δικαιώματος και της ανάγκης του λαού και της νεολαίας να αθλούνται χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουν μια περιουσία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο 2ος Εργατικός Αγώνας Δρόμου. Οι 56 συνολικά δρομείς κάθε ηλικίας που πήραν μέρος, διάνυσαν «την ιστορία των αγώνων της τάξης μας», όπως ήταν και το κεντρικό σύνθημα του ΠΑΜΕ, γι' αυτή τη δεύτερη κατά σειρά κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο του γιορτασμού της 1ης Μάη.

Οι δυο αφετηρίες του αγώνα δρόμου είχαν το δικό τους ιδιαίτερο συμβολισμό. Η μια, στο προαύλιο του νοσοκομείου «Σωτηρία», στο σημείο όπου το Μάρτη του 1952 εκτελέστηκαν ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Δ. Μπάτσης, Ν. Καλούμενος και Η. Αργυριάδης. Το μνημείο, που στέκει δίπλα στο μαντρότοιχο του νοσοκομείου, μαρτυρά πάνω από 370 εκτελεσμένους από το 1947 μέχρι το 1952. «Οι εκτελεσμένοι της μαύρης αυτής περιόδου ήταν εκατοντάδες περισσότεροι, αγωνιστές, κομμουνιστές, που πάλευαν για την πραγματική λευτεριά και προκοπή του λαού», όπως σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του, στη λιτή τελετή μπροστά στο μνημείο, ο Γ. Μπριάνας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Σωτηρία».

Φόρος τιμής

Μετά το τέλος του Αγώνα
Μετά το τέλος του Αγώνα
«Η παρουσία σας αποτίει τιμή σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, ότι πιο πολύτιμο είχαν, στρατευμένοι πάντα στη συνέπεια, στη συλλογικότητα και την αγωνιστικότητα, στη διεκδίκηση, την περηφάνια, την αξιοπρέπεια, που στις μέρες μας είναι παραπάνω αναγκαία για έναν αγωνιστή» σημείωσε και ο Γ. Μαυρίκος, καλωσορίζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ τους δρομείς. Το σήμα της εκκίνησης δόθηκε αμέσως μετά και αφού πρώτα οι δρομείς κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο και τραγούδησαν το «Επέσατε Θύματα».

Η άλλη αφετηρία ήταν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκεί απ' όπου είχε ξεκινήσει και ο 1ος Εργατικός Αγώνας Δρόμου, την Πρωτομαγιά του 2005. Ανάμεσα στους δρομείς βρέθηκε και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γ. Πρωτούλης. Στον τόπο εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του 1944, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, μίλησε ο Δ. Αγκαβανάκης.

Με ένα κόκκινο γαρίφαλο

Ιδιαίτερος ήταν ο συμβολισμός και του τερματισμού του αγώνα δρόμου, που έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, εκεί όπου το 1893 γιορτάστηκε η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα. Τους δρομείς υποδέχτηκαν εργαζόμενοι με κόκκινα γαρίφαλα, μέσα σε χειροκροτήματα και μουσικές του αγώνα. Τις απονομές των μεταλλίων έκαναν εκπρόσωποι από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας.

Λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού
Λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Κώστας Σάμιος, εκ μέρους του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δυτικής Αττικής «Ο Απόλλων», που συνέβαλε στην επιτυχία της διοργάνωσης και η Βάσω Μουκάνου, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, ανανέωσαν το ραντεβού των δρομέων στις καθημερινές ταξικές μάχες για τα δίκια των εργαζομένων και στον επόμενο Εργατικό Αγώνα Δρόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ