Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Κοινή επιλογή η «ισχυρή συμμαχία» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Σε εναλλασσόμενους ρόλους επιστράτευσης των εθελοντικών οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη υπόκλιση στην επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε μορφής για την υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας προχωρούν η κυβέρνηση της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (27.4.2007) για υπηρεσίες «πρόνοιας» με συμπράξεις και ανταποδοτικά τέλη, χτες υπήρξαν ταυτόχρονες εξαγγελίες.

  • Ο μεν υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δήλωσε ότι φέρνει πιο κοντά «σε μια ισχυρή συμμαχία, τον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα, τους εθελοντικούς οργανισμούς, τους απλούς πολίτες», υλοποιώντας μια «πολύ σημαντική τομή στην πορεία εξέλιξης του κοινωνικού κράτους και της ποιοτικής ενίσχυσης των υπηρεσιών που προσφέρει στους Ελληνες πολίτες το σύστημα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης».
  • Μόλις δυο ώρες αργότερα οι υπεύθυνοι του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ έδωσαν συνέντευξη Τύπου για την αναγγελία ημερίδας το ερχόμενο Σάββατο (5.4.2007), όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις για την Υγεία. Και εν μέσω υποκριτικών θρήνων για την «ιδιαίτερα υψηλή επιβάρυνση των νοικοκυριών» απ' την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία - που έφτασαν στο 57,2% μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ - πρότειναν την «περαιτέρω αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από την κοινωνική ασφάλιση μέσω διμερών διαπραγματευτικών διαδικασιών» στα «πλαίσια της συνύπαρξης και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας».
Μακριά απ' τις ανάγκες παιδιών και οικογενειών

Ανάμεσα στις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας ήταν και η κάλυψη του κόστους όλων των προσπαθειών για την εξωσωματική γονιμοποίηση απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σήμερα καλύπτουν 3-4 προσπάθειες. Λίγο αργότερα ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας υπερθεμάτισε της παραπάνω ρύθμισης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για καθυστέρηση.

Δηλαδή μια ανακάλυψη της επιστήμης, που θα μπορούσε να βοηθήσει τα υπογόνιμα ζευγάρια, καταλήγει να αποτελεί ένα είδος πλειστηριασμού ανάμεσα τα δυο κόμματα με τελικό αποδέκτη τα ασφαλιστικά ταμεία, μια υποχρέωση που θα έπρεπε να προσφέρει το κράτος δωρεάν μέσα από δημόσιες δομές με υψηλές προδιαγραφές για την προστασία της υγείας της γυναίκας.

Υποκριτικοί κοπετοί

Ως σύγχρονοι Ιερεμίες που θρηνούν πάνω στα συντρίμμια της απαξίωσης του ΕΣΥ, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, εμφανίστηκαν χτες οι υπεύθυνοι του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Παρουσιάζοντας επιλεγμένα στοιχεία απ' τους Οικογενειακούς Προϋπολογισμούς (ΕΟΠ) - απ' το 2003 και μετά - μίλησαν για επιβάρυνση των νοικοκυριών το 2005 με 2,33 δισ. ευρώ περισσότερα απ' ό,τι το 2003 και 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα απ' το 2004.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα νοικοκυριά υφίστανται στο πετσί τους τα άγρια χαράτσια των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων διαχρονικά: Με βάση τους ΕΟΠ, οι δαπάνες υγείας των νοικοκυριών ως ποσοστό επί των συνολικών δαπανών τους είναι αυτές που φαίνονται στον πίνακα που δημοσιεύουμε.

Μια άλλη έκφραση αυτών των χαρατσιών αποτελεί η εκτίναξη το 2005 των ιδιωτικών δαπανών στο 57,2% των συνολικών δαπανών υγείας μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Βέβαια και μετά το 2000 - που υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία - οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ήταν πάνω από 56%. Ομως το ΠΑΣΟΚ το αποσιωπά για να αθωώσει την αντιλαϊκή πολιτική του και για να δημαγωγήσει αντιπολιτευτικά.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε - υποκριτικά - ως κεντρική προτεραιότητα για τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών ένα βασικό πακέτο ποιοτικών υπηρεσιών για κάθε πολίτη, χωρίς να περιλαμβάνονται σ' αυτό κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα κατά 25% ή το χαράτσι των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτείνουν κι άλλα χαράτσια για ασθενείς ασφαλισμένους(2011-02-26 00:00:00.0)
Πρόπλασμα συμπράξεων με άγριες περικοπές(2009-10-18 00:00:00.0)
Αγριο κατά κεφαλήν χαράτσι(2008-03-27 00:00:00.0)
Βάθεμα της εμπορευματοποίησης και νέα χαράτσια(2007-10-09 00:00:00.0)
Εις υγείαν των υπερκερδών(2007-08-02 00:00:00.0)
Συνενοχή ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με στοιχεία(2007-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ