Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΛΟΥΣΙΟ ΠΟΤΑΜΟ
Βρέθηκε νεκρή η 36χρονη

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό ενός ακόμα αγνοούμενου

Νεκρή ανασύρθηκε χθες το απόγευμα η Μαρία Παρνασσά, 36 χρόνων, μία εκ των δύο αγνοουμένων, που παρασύρθηκε από τα νερά του Λούσιου το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας που διοργάνωσε η εταιρεία «Νο Limits Outdoor Sports», χωρίς ουσιαστικά να εξασφαλίζει στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Η λίστα θανάτου περιλαμβάνει πλέον επτά άτομα και τώρα οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοούμενου Δημήτρη Κότσινα, 27 χρόνων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φλεβάρη του 2005, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το συμβάν, στην Οστρακίνα, την κορυφή του Μαινάλου, η ανυπαρξία υποδομών και μέτρων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του ιδιωτικοποιημένου χιονοδρομικού κέντρου έστειλε στον τάφο πέντε ανθρώπους, όταν καταπλακώθηκαν από μεγάλο όγκο χιονιού.

Οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας (Κ. Χριστόπουλος, Λ. Μωραΐτη) ολοκλήρωσαν την απολογία τους χθες τα ξημερώματα στον ανακριτή της Τρίπολης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροήν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, κατέβαλαν εγγύηση 20.000 ευρώ ο καθένας και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Η τραγωδία στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου απέδειξε περίτρανα ότι η τουριστική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι μόνο λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη, γιατί μοναδικό της κριτήριο είναι το επιχειρηματικό κέρδος. Μάλιστα, ενώ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για διαφήμιση υπέρ τουριστικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν και δραστηριότητες «extreme sports», την ίδια στιγμή κάνει λόγο για «νομοθετικό κενό» και μη ευθύνη για τον έλεγχο των εταιρειών που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Ωστόσο, η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ, που υπάγεται στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, προσφέρει έναντι αμοιβής πιστοποίηση και σε τέτοιες επιχειρήσεις με βάση την Ελληνική Προδιαγραφή για τον Αγροτουρισμό ΕΛΟΤ ΠΡΔ 1417. Τέτοιες επιχειρήσεις προβάλλονται και από την ιστοσελίδα του ΕΟΤ, ενώ έχουν επιδοτηθεί με τον όρο συνεργασίας με τουριστικό γραφείο. Η υπουργός δήλωνε χαρακτηριστικά πέρυσι: «Παρέχουμε ευέλικτα κίνητρα για νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού».

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, αφού εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους των αδικοχαμένων τουριστών στο φαράγγι του Λούσιου, επισημαίνει: «Υπάρχουν αιτίες και υπαίτιοι γι' αυτά τα εγκλήματα. Δεν ευθύνονται μόνο τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και η πολιτική που θέλει τον τουρισμό πηγή κερδοφορίας για το κεφάλαιο» και τονίζει: «Το ΚΚΕ παλεύει να διασφαλιστεί το δικαίωμα του λαού στον τουρισμό και στην αναψυχή. Να μην είναι η ανάγκη των εργαζομένων, πηγή κερδοφορίας. Να γίνουν οι τόποι και τα μέσα αναψυχής λαϊκή περιουσία, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση με τις αντίστοιχες υποστηριχτικές υποδομές σε παραλίες, δάση, ποτάμια και ακτές. Να διασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους ένα υψηλό επίπεδο παροχών, που θα σέβεται τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ