Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Εγκλημα χωρίς τιμωρία

Μετατροπή του κατηγορητηρίου σε ενσυνείδητη αμέλεια, ζήτησε χθες ο εισαγγελέας της έδρας στη δίκη των δύο μηχανικών που κατηγορούνται για την κατάρρευση του εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη του 1999, με αποτέλεσμα το θάνατο 39 εργαζόμενων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων, που εξασφαλίζουν ουσιαστικά την ατιμωρησία και των τελευταίων κατηγορούμενων για την πολύνεκρη τραγωδία.

Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να στηρίξει το αρχικό κατηγορητήριο, που ήταν ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, γιατί κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, υποστηρίζοντας πως ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός μηχανικός που κάθονται στο εδώλιο δεν μπορούσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα σε περίπτωση σεισμού. Αν, τελικά, το δικαστήριο κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση, τότε το κακούργημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα, το οποίο παραγράφεται στις 10 του φετινού Σεπτέμβρη, λόγω παρέλευσης της πενταετίας. Πρακτικά, δηλαδή, οι δύο κατηγορούμενοι αθωώνονται.

Υπενθυμίζουμε ότι και σε πρώτο βαθμό υπήρχε από το δικαστήριο μετατροπή του κατηγορητηρίου, από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδίκη των δύο σε φυλάκιση 5 ετών με αναστολή, ενώ άλλοι δύο κατηγορούμενοι μηχανικοί είχαν αθωωθεί. Κατά αυτής της απόφασης είχε άσκησε έφεση υπέρ του νόμου ο τότε εισαγγελέας της έδρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ουσιαστικοί ένοχοι για το θάνατο τόσων ανθρώπων, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ποτέ δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, εκμεταλλευόμενοι διάφορα παράθυρα του νόμου. Τόσο, δηλαδή, πρωτόδικα, όσο και στο Εφετείο, η δίκη για την κατάρρευση της «ΡΙΚΟΜΕΞ» γινόταν χωρίς στο εδώλιο να κάθονται κάποιοι από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, που συνεχίζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ανενόχλητοι τόσο εντός Ελλάδας, με αλλαγή του επιχειρηματικού αντικειμένου (αγορές ακινήτων στις Σπέτσες), όσο και μεταφορά της «ΡΙΚΟΜΕΞ» στην Τουρκία και εισαγωγή των προϊόντων στην Ελλάδα. Η απόφαση του Εφετείου αναμένεται μετά τις 15 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ