Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Τα καλά, του «κακού» λύκου!

Αφού, στο προηγούμενο βιβλίο της, αποκάλυψε πτυχές, έγραψε μεγάλες αλήθειες και απομυθοποίησε την «κακιά» αλεπού, ήρθε η σειρά του λύκου! Η συγγραφέας Ασπασία Κατσούλη - Συμεωνόγλου, τούτη τη φορά, γνωρίζει στα παιδιά, πτυχές του παρεξηγημένου αυτού τετράποδου. Οι αναφορές σε γνωστά παραμύθια, όπως την «Κοκκινοσκουφίτσα» ή τον «Λύκο με τα εφτά κατσικάκια» των αδελφών Γκριμ, σε κάποιες ιστορίες του Αισώπου που σκιαγραφούν τον «κακό λύκο», αλλά και σε λαϊκά παραμύθια και παροιμίες όπως «ο λύκος στην ανεμοζάλη χαίρεται», δίνουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν κάποιες πτυχές του χαρακτήρα του άγριου ζώου. Η συγγραφέας, συνδέοντας έντεχνα τα παραπάνω, επιβεβαιώνει όσα οι άνθρωποι καταλογίζουν στους λύκους, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η συμπεριφορά τους είναι απόλυτα φυσιολογική και αναγκαία.

Ωστόσο, δε λείπει και ο αντίποδας αυτών των ιστοριών. Μύθοι και παραμύθια δηλαδή, που ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη εικόνα που εμείς οι άνθρωποι έχουμε γι' αυτό το ζωντανό.

Μας θυμίζει τη σχετική ιστορία που συνδέεται με το χτίσιμο της αρχαίας Ρώμης. Την περιπέτεια των μικρών διδύμων, του Ρωμύλου και του Ρέμου, που ο θείος τους τα 'ριξε στο Τίβερη ποταμό, αλλά εκείνα τελικά γλίτωσαν, πίνοντας το γάλα από μια λύκαινα και όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, κατάφεραν να χτίσουν τη Ρώμη. `Η την ιστορία του μικρού Μόγλη που μια τίγρη τον άρπαξε και βρέθηκε στην ζούγκλα, όπου τον μεγάλωσε ένα ζευγάρι λύκων.

Ετσι, μικροί και μεγάλοι, γνωρίζουμε καλύτερα το λύκο, τη μακρόχρονη ιστορία του, τη χρησιμότητά του, αλλά και τις διώξεις του...

Τελικό συμπέρασμα; Ακόμα και τα θηρία έχουν δικαιώματα και είναι ανάγκη να τα προστατέψουμε. «Σαρκοφάγος, αιμοβόρος κι αχόρταγος, ε, λύκος είμαι δεν είμαι αρνάκι...», είναι ο τίτλος του (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»). Η συνεργασία και σε τούτο το βιβλίο με την εικονογράφο Χριστίνα Χρονοπούλου απέδωσε αποτέλεσμα, που αγγίζει νου και καρδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ