Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ολη η εξουσία στους προλετάριους!

Επειδή είμαι ...άρρωστος με την εφημερίδα, διαβάζω καθημερινά σχεδόν ολόκληρο τον ημερήσιο Τύπο! (Ας είναι καλά ο αδερφός μου, που με τροφοδοτεί). Ξεφυλλίζοντας τα ...φύλλα, κάθε μέρα διαβάζω σε δυο και τρεις εφημερίδες διάφορες «κραυγές αγωνίας» για την αριστερά! Σε αυτές τις κραυγές δε συμπεριλαμβάνω τους επαγγελματίες φωνασκίες. Το επίσημο και ανεπίσημο ΠΑΣΟΚ, τον επίσημο και ανεπίσημο Συνασπισμό, με όλα τα ρεύματά του και όλες τις συνιστώσες του. Οι οποίοι, τελείως αυθαίρετα βέβαια, θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερά! Και αφού τους θεωρούν τέτοιους, παριστάνουν ότι τάχα χτυπιούνται για την αριστερά και χύνουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους. Γράφουν και μιλούν ακατάσχετα...

Αυτός ο κόσμος, όλοι οι παραπάνω, θεωρητικά βέβαια, κάτι έχουν ακούσει για την αριστερά. Κάποιοι απ' αυτούς, μάλιστα, πέρασαν και μέσα από τις γραμμές της. Λίγο - πολύ όλο και κάτι ξέρουν για την «υπόθεση του έργου». Και, βέβαια, οι ευθύνες τους για την παραχάραξη, ακριβώς γιατί ξέρουν, είναι μεγαλύτερες! Σε αυτό το σημείωμα, ωστόσο, θέλω να σας μιλήσω για τους «ελεύθερους σκοπευτές»! Για τους διάφορους αρθρογράφους, ακροδεξιούς, δεξιούς, συντηρητικούς κεντρώους, κάποιους τάχα μου αδέσποτους διανοούμενους, κάποιους «ουδέτερους», κάποιους δήθεν απολιτίκ κλπ., οι οποίοι εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως! Πονάνε και αυτοί για την αριστερά και κόπτονται! Οπως πονάνε και αυτοί του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού!

«Ο κόσμος άλλαξε, τα προβλήματα άλλαξαν φύση και οι κεντρικές έννοιες της πολιτικής, Δεξιά - Αριστερά, συντήρηση - πρόοδος, χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν! Δείτε τι έχει συμβεί στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα: Στην Ιταλία ένας νέος ιστορικός συμβιβασμός κομμουνιστών - χριστιανοδημοκρατών, στη Γαλλία αφανισμός των πέραν του κέντρου δυνάμεων. Υπάρχει αριστερά στον 21ο αιώνα;».

Αυτά, ανάμεσα στα άλλα, έγραφε, με «αγωνία» δήθεν, σε κάποια συντηρητική εφημερίδα, μια σοβαρή κυρία της τηλεόρασης! «Ερωτήματα» και «επιχειρήματα», όμοια με αυτά των αποστατών. Ομοια με αυτά των σφετεριστών! «Η αριστερά - έστω και αυτόκλητη - θα πρέπει να εξακολουθήσει να ζητάει την προστασία των πληβείων της παγκοσμιοποίησης, αλλά χρειάζεται να μετέλθει νέους τρόπους για να το πετύχει! Χωρίς φόβο, αλλά - όπως παλιά - με πάθος, δίχως να "επαναπαύεται μακάρια πάνω στα τρόπαια των αστικών μαχών" απλώς αποταμιεύοντας όνειρα»! συνηγόρησε δήθεν από αριστερά και η κυρία!

Πώς, δηλαδή, κυρία μου; Με τι τρόπο να παλέψει η αριστερά; Σηκώνοντας τα χέρια και τα πόδια; Μα τότε δε θα είναι αριστερά, θα είναι ...άλλο πράμα! «Το τείχος της παγκόσμιας οικονομίας που ορθώθηκε "ανεπαισθήτως γύρω μας" για άλλους είναι ευκαιρία και για τους πολλούς απειλή», γράφετε! Το «ανεπαισθήτως» δεν ισχύει για όλους. Εμείς φωνάζαμε! Εσείς παριστάνατε τους κωφούς όταν «χτίζανε τα τείχη»! Εμείς λέγαμε - και εξακολουθούμε να λέμε - «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και το εννοούσαμε! Εμείς ονομάζουμε τους «άλλους» και τους «πολλούς», εσείς δε μας τους αποκαλύπτετε μέσα στη γενικολογία σας! Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν, κυρία μου; Υπάρχουν ονόματα! Τάξεις! Συνδικάτα! Ενώσεις!..

«Είναι πλέον φαινόμενο (η παγκοσμιοποίηση) που δεν μπορείς να αψηφήσεις στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας. Και είναι πολύ σοβαρό φαινόμενο για να δαιμονοποιηθεί και να καθίσουμε ήσυχοι ότι κάναμε το καθήκον μας». Ποιος κάθεται ήσυχος, κυρία μου; Αυτός που καταγγέλλει και παλεύει το «δαίμονα»; Ησυχος κάθεται αυτός που θεωρεί το «δαίμονα» δεδομένο. Αυτός που μας καλεί να συνδιαλλαγούμε μαζί του. Αυτός που μας καλεί να αποδεχτούμε πως έχουν οριστικοποιηθεί, μια για πάντα, τα σύνορα!

«

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να είναι ο ρόλος της Αριστεράς στη νέου τύπου μετα-βιομηχανική κοινωνία της υψηλής τεχνολογίας του Web-ο και της εξειδίκευσης;». Αυτός που ήταν πάντα, χρυσή μου, μη σπας το κεφάλι σου! Να πάρει τα μέσα παραγωγής στα χέρια της! Είτε αυτά είναι υψηλής, είτε χαμηλής τεχνολογίας! Αυτό που διαφοροποιεί τους αριστερούς από τους τσαρλατάνους, είναι, ακριβώς, η καθαρότητα! Την κατάργηση της οποίας εσείς επίμονα ζητάτε! Καθαρότητα στους στόχους. Ολη η εξουσία στους προλετάριους! Αυτό σημαίνει αριστερά! Και αυτό ας το ακούσουν όλοι! Τόσο οι επαγγελματίες αριστερολόγοι (από το σοβιετολόγοι) όσο και οι ερασιτέχνες, που προστρέχουν και συνηγορούν, όπως εσείς!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ