Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το 20ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας

Στις 9 και 10 Ιούνη πραγματοποιήθηκε το 20ό Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) στη Φρανκφούρτη. Το Συνέδριο συνέπεσε με το γιορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Συνοδεύτηκε από μια συγκινητική εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν πρώην πρόεδροι και ηγετικά στελέχη της Ομοσπονδίας, παρουσιάζοντας τη δράση της μέσα από τις αναμνήσεις τους, ιδιαίτερα από τα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα. Η ιστορικός κ. Βιβή Παπαναγιώτου παρουσίασε την εργασία της για την ιστορία της ΟΕΚ.

Η επιτυχής αυτή βραδιά ήρθε σε αντίθεση με την εξέλιξη του Συνεδρίου, όπου διαφάνηκε η όλη κατηφορική πορεία της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συμμετεχόντων κοινοτήτων να μειώνεται συνεχώς και να παραχαράσσεται ο χαρακτήρας της. Οπως διαφάνηκε από τις παρεμβάσεις συνέδρων, ευθύνη γι' αυτήν την πορεία έχουν οι δύο παρατάξεις της ΠΑΣΚΕΜ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) και των Νέων Δυνάμεων (πρόσκειται στη ΝΔ), που είχαν την Προεδρία τα τελευταία 25 χρόνια. Πριν από τις εκλογές υπήρξε όργιο δήλωσης ανύπαρκτων και νόθων αντιπροσώπων, με αλληλοκατηγορίες των δύο αυτών παρατάξεων, ότι έχουν προβεί σε νοθείες σε μια σειρά από Κοινότητες. Μάλιστα, υπήρξε και ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕΜ στο Διαδίκτυο, που έθετε ερώτημα νομιμότητας του Συνεδρίου. Στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 8 Ιούνη, συμφωνήθηκε με ψήφους της «Δημοκρατικής Ενότητας» και αυτών των παρατάξεων να προταθεί μια σειρά από αυτούς τους αντιπροσώπους να μην αναγνωριστούν. Την επόμενη μέρα, όμως, στην Επιτροπή Ενστάσεων οι αντιπρόσωποι αυτών των δύο παρατάξεων συμφώνησαν να περάσουν όλους αυτούς τους αντιπροσώπους «πακέτο» και με μόνη αρνητική ψήφο του αντιπροσώπου της «Δημοκρατικής Ενότητας». Αυτό δείχνει την πολιτική των δύο πλειοψηφούντων παρατάξεων για απομαζικοποίηση του μεταναστευτικού κινήματος και περιορισμού του σε δημόσιες σχέσεις με νοθευμένες διαδικασίες και απουσία οργάνωσης αγωνιστικού πλαισίου για προώθηση ζητημάτων, όπως πρότεινε μέσα από την παρέμβασή της η «Δημοκρατική Ενότητα».

Αυτή η τακτική καταδικάστηκε με τις τοποθετήσεις πολλών αντιπροσώπων στο Συνέδριο και καταδείχτηκε η αντίθεση που υπήρχε ανάμεσα στα οράματα των πρωτεργατών της ΟΕΚ και το τέλμα όπου έχει οδηγηθεί. Εκφράστηκε μέσα από το Συνέδριο η αναγκαιότητα μιας αλλαγής πλεύσης της Ομοσπονδίας, ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών και δώσει αγωνιστικές διεξόδους. Ιδιαίτερα καταδείχτηκαν τα προβλήματα, που δημιουργούνται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της ΟΔ Γερμανίας.

Στις εκλογές που ακολούθησαν, η «Δημοκρατική Ενότητα» έλαβε 28 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ, οι ΝΔ 53 ψήφους και 6 έδρες, η ΠΑΣΚΕΜ 40 ψήφους και 5 έδρες, η ΠΑΜΕΣ (διάσπαση της ΠΑΣΚΕΜ) 7 ψήφους και 1 έδρα και η ΜΑΣ (ΣΥΝ) 4 ψήφους και 0 έδρες.


Γιώργος ΜΑΝΤΙΚΟΣ
Στέλεχος του ΚΚΕ στη Γερμανία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά πρώτη η ΔΑΣ με αύξηση των δυνάμεών της (2019-07-02 00:00:00.0)
Πρώτη δύναμη η «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων» (2013-07-02 00:00:00.0)
Βήμα μπροστά η ενίσχυση της ΔΑΣ (2013-03-05 00:00:00.0)
Σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων (2013-02-01 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε το 7ο συνέδριο (2010-02-09 00:00:00.0)
Νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία Επισιτισμού (1998-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ