Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Η πλειοψηφία κινήθηκε στην πεπατημένη του εκφυλισμού των εργασιών

Ενισχυμένες σε ψήφους, έδρες και αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ βγήκαν οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) από το 48ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, που ολοκληρώθηκε χτες.

Πρόκειται για σημαντικό βήμα στην πάλη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Για την απαλλαγή μια και καλή των εργαζομένων από τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης, από τις δυνάμεις που με την τακτική τους όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν το όχημα για την εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών των κομμάτων τους. Αυτό το ζήτημα άλλωστε κυριάρχησε και αναδείχτηκε χτες από τους συνέδρους των ταξικών δυνάμεων. Παράλληλα ανέδειξαν τις δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, συγκρούστηκαν με τη γραμμή που ακολουθεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Γραμμή υποχωρήσεων, υποταγής και συμβιβασμού. Ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, φώτισαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, αυτόν της οργάνωσης, της σύγκρουσης, της ρήξης και της ανατροπής.

Στον αντίποδα, τα πρωτοκλασάτα στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που ηγούνται της Ομοσπονδίας, ακολούθησαν και πάλι την πεπατημένη του εκφυλισμού των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς χτες, δεύτερη μέρα, ήταν άδειες οι καρέκλες των αντιπροσώπων τους. Γι' αυτό λίγο μετά τις 11 το πρωί οι δυνάμεις της ΔΑΣ, αφού απαίτησαν να έρθουν στην αίθουσα οι αντιπρόσωποι - πράγμα που δεν έγινε - αποχώρησαν καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ν. Παπαγεωργίου, δεν έχει νόημα να μιλάνε οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στη ΔΑΣ.

Επίσης, κατά πλειοψηφία οι αντιπρόσωποι που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αποφάσισαν να μη νομιμοποιήσουν τελικά τους αντιπροσώπους - με προφάσεις - του κλαδικού συνδικάτου της Αχαΐας, ενός συνδικάτου με δράση στην κατεύθυνση της οργάνωσης των εργαζομένων, της υπεράσπισης των συμφερόντων τους. Ενώ νομιμοποίησαν τελικά τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στα κέντρα διασκέδασης Θεσσαλονίκης «ΡΟΔΟΝ», όταν στις αρχαιρεσίες τους βρέθηκαν επτά διπλοψηφίσαντες... Εργαζόμενοι που φαίνεται ότι ψήφισαν στις εκλογές έχουν καταθέσει υπεύθυνες δηλώσεις ότι ουδέποτε πήραν μέρος σε αυτές!

Παράλληλα, χωρίς ίχνος ντροπής, από το βήμα του Συνεδρίου όσοι μίλησαν υπεραμύνθηκαν της γραμμής και τακτικής τους, όπως στο ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με 15% μείωση στους μισθούς, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στη φτώχεια για τη θωράκιση της κερδοφορίας των ξενοδόχων.

Τα αποτελέσματα για τη νέα διοίκηση και την ανάδειξη αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 220 ψηφισάντων (3 άκυρα) η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» έλαβε 81 ψήφους (από 74) και κατέλαβε 7 έδρες (από 6) στη διοίκηση. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ μαζί με «νέες» δυνάμεις που εμφανίζονται να ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ έλαβαν 117 (από 134) και παίρνοντας 10 έδρες (από 11) στη διοίκηση. Η ΔΑΚΕ, που για πρώτη φορά άλλαξε τον τίτλο της παράταξης της σε «Ενωτική Κίνηση» πήρε 19 ψήφους (από 30) και 2 έδρες (από 2) στη διοίκηση.

Για τη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ εξέλεξε 4 αντιπροσώπους (από 3). Η ΠΑΣΚΕ 4 (από 5) και η ΔΑΚΕ δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (είχε 1).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ