Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ
Στον αγώνα για τα εργασιακά τους δικαιώματα

Απεργούν την Τρίτη, 19 Ιούνη, και διαδηλώνουν στο υπουργείο Απασχόλησης

Με απεργιακή κινητοποίηση την προσεχή Τρίτη, που διοργανώνει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι μηχανικοί και τεχνικοί απαντούν μαχητικά στην επίθεση που δέχονται τα εργασιακά τους δικαιώματα, από την εργοδοσία, αλλά και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς εργασιακούς χώρους, όπου οι εργαζόμενοι μηχανικοί και τεχνικοί βαφτίζονται «συνεργάτες», αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) και αντιμετωπίζονται ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», ενώ στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη εργασία χωρίς ούτε τα στοιχειώδη κατοχυρωμένα δικαιώματα για τους τυπικά μισθωτούς (κάλυψη από συλλογική σύμβαση εργασίας, ωράρια, μισθοί, επιδόματα, άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, ταμείο ανεργίας κλπ.).

Στις αρχές Μάρτη, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών είχε στον τομέα αυτό μια σημαντική επιτυχία. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκδοσης της Διαιτητικής Απόφασης του ΟΜΕΔ, με την οποία διαμορφώθηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο «μελέτη - κατασκευή» στην περιοχή Αττικής, μεταξύ του Σωματείου και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ).

Ετσι, για πρώτη φορά, περιέχεται σε συλλογική σύμβαση ρητή αναφορά στους εργαζόμενους που αμείβονται με ΔΠΥ, τους οποίους συμπεριλαμβάνει στις διατάξεις της. Παρόλο που σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο η συλλογική αυτή σύμβαση απέχει αρκετά από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, η ύπαρξή της βοηθά, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσουν τη μάχη για τη νέα σύμβαση του 2007.

Στη συνέχεια, όμως, η εργοδοσία και συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερης Τάξης (ΣΤΕΑΤ), στα πλαίσια της κοινής τακτικής με τον εργοδοτικό Σύλλογο Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ), απάντησε με ασφαλιστικά μέτρα (εκδικάζονται την Τρίτη, ανήμερα της απεργιακής κινητοποίησης) και αγωγή κατά του Σωματείου για να μην ισχύσει η σύμβαση, καθιστώντας σαφές ότι θα αντιδράσει σε κάθε χτύπημα του καθεστώτος της ελαστικής εργασίας.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με τη συνενοχή της «Αυτόνομης Παρέμβασης») στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), αποκλείοντας (μειοψήφησαν, φυσικά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ) αντιπροσώπους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών από το Συνέδριο του ΕΚΑ, με το επιχείρημα που και η εργοδοσία χρησιμοποιεί, δηλαδή ότι αντιστοιχούσαν σε ψηφίσαντες εργαζόμενους με ΔΠΥ!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που πρωταγωνιστούν στη δράση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, αναδεικνύοντας την ανάγκη να εκφραστούν τα πραγματικά συμφέροντα των συναδέλφων τους, με βάση τα ταξική τους θέση και όχι μέσα από φορείς όπου συνυπάρχουν εργοδότες και εργαζόμενοι, καλεί όλους τους μισθωτούς τεχνικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ