Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αφορμή ένα άρθρο του Μητροπολίτη Πειραιώς

«Δικαίωμα του κάθε ανθρώπου είναι να πιστεύει στο Θεό ή να μην πιστεύει. Και σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τις απόψεις και τα πιστεύω του άλλου. Φασιστικές και ολοκληρωτικές αντιλήψεις δεν πρέπει να έχουν θέση σε μια καλώς εννοούμενη δημοκρατική και φιλελεύθερη κοινωνία. Γι' αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν καταπίεσε ποτέ εκείνους οι οποίοι δεν πιστεύουν...».

Με τις παραπάνω φράσεις προλογίζει το άρθρο του στη «Βραδυνή» της Κυριακής, ο Μητροπολίτης Πειραιώς και πνευματικός πατέρας του Αρχιεπισκόπου, Καλλίνικος. Ενα άρθρο με το οποίο στηλιτεύει εκείνους τους «αρθρογραφούντες και δημοσιογραφούντες» που επιχειρούν να «φιμώσουν τη φωνή της εκκλησίας».

***

Οι γενικές επισημάνσεις του Μητροπολίτη για την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικής άποψης θα έβρισκαν σύμφωνο κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Ωστόσο, θα γινόταν περισσότερο πιστευτός αν ταυτόχρονα στηλίτευε στο άρθρο του τα άπειρα παραδείγματα στα οποία η Εκκλησία πρωτοστατεί στη δίωξη και στον αφορισμό της διαφορετικής άποψης. Και δε μιλάμε για τις εποχές που αφόριζε τον Ν. Καζαντζάκη, τον Α. Λασκαράτο, τον Εμ. Ροΐδη...

Ο Μητροπολίτης κάνει λόγο για «φασιστικές και ολοκληρωτικές αντιλήψεις» που «δεν πρέπει να έχουν καμία θέση σε μια καλώς εννοούμενη δημοκρατική και φιλελεύθερη κοινωνία». Ας μην εξετάσουμε εδώ τη σχέση της εκάστοτε ηγεσίας της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας με «φασιστικές και ολοκληρωτικές αντιλήψεις».

***

Ας φέρουμε ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα, το οποίο δε φάνηκε να ενόχλησε κανέναν από την Ιεραρχία, ούτε τον κ. Καλλίνικο. Δήλωνε ο Μητροπολίτης Ανθιμος πριν λίγες μέρες: «Και εγώ θέλω να μου προσκομίσετε τα ονόματα των καθολικών ή των Εβραίων που έπεσαν στο έπος της Αλβανίας. Εμείς θα σκοτωνόμαστε και οι άλλοι θα απολαμβάνουν τις ελευθερίες; Να πάνε εκεί που είναι η πατρίδα τους»!

Εκτός, βέβαια, αν η ιεραρχία θεώρησε την παραπάνω δήλωση ως απαύγασμα δημοκρατικής σκέψης.

Επιπλέον, κανείς ιεράρχης - ούτε ο κ. Καλλίνικος - δεν ενοχλήθηκε από την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, με την οποία εξίσωνε το ναζισμό με τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Κανείς τους δεν ενοχλείται, όταν άνθρωποι της Εκκλησίας, ευσεβείς θεολόγοι της αντίληψης «πας μη χριστιανός βάρβαρος», καταδιώκουν όσους μαθητές τολμήσουν να δηλώσουν άθεοι ή έστω άθρησκοι. Κανείς δεν ενοχλείται όταν ιεράρχες αρνούνται ακόμα και να θάψουν νεκρούς επειδή τόλμησαν εν ζωή να τελέσουν πολιτικό γάμο. Και ουκ έστιν τέλος στον κατάλογο, υπενθυμίζουμε, των πολύ πρόσφατων παραδειγμάτων...

***

Θα γινόταν, τέλος, περισσότερο πιστευτός ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, αν το ίδιο άρθρο που ξεκινά με την επισήμανση «είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει στο θεό ή να μην πιστεύει», δεν κατέληγε με το να παρουσιάσει συλλήβδην τους άθεους ως αδίστακτους, γράφοντας: «Ο Ντοστογιέφσκι είπε κάποτε ότι ο άθεος είναι ικανός για όλα»!


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ