Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΤΟΜ ΣΛΑΝΤΙΑΚ
Νώε για μια βδομάδα

Η ιδέα είναι άκρως σουρεαλιστική. Ενας νεοεκλεγείς και ρομαντικός βουλευτής παίρνει εντολή από το «θεό», που εμφανίζεται με τη μορφή ενός έγχρωμου άντρα, να κατασκευάσει μια κιβωτό στο μέγεθος της κιβωτού του Νώε και να κλείσει εκεί μέσα όλα τα ζώα - μαζί και τους ανθρώπους - που κινδυνεύουν από μια επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία θα προκληθεί σκόπιμα από τα ντόπια μεγαλοσυμφέροντα. Τα οποία μεγαλοσυμφέροντα θα καταστρέψουν την περιοχή και ύστερα θα την αγοράσουν κοψοχρονιά. (Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Την Πάρνηθα, ίσως;).

Ο βουλευτής υπακούει στην εντολή του ...«θεού». Βέβαια, αυτόματα μετατρέπεται, τον μετατρέπουν, σε τρελό του χωριού και της βουλής! Κανένας δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Ακόμα και η οικογένειά του. Εκείνος, όμως, επιμένει! Φτιάχνει την κιβωτό. Μόλις τελειώσει, αμέσως, φτάνει και η επικείμενη τεχνητή καταστροφή. Ευτυχώς, που υπήρχε η κιβωτός!..

Αυτή η τρελή ιστορία, δυστυχώς, δεν ευτύχισε να έχει «τρελούς», ευφάνταστους δηλαδή δημιουργούς. Δημιουργούς που θα γνώριζαν τις αρετές και τις δυνατότητες της σουρεαλιστικής γραφής. Γνώσεις που είναι απαραίτητες, για να φτάσεις μια τέτοια ιστορία στα άκρα. Γνώσεις οι οποίες θα αξιοποιούσαν την έξυπνη ιδέα, θα την άπλωναν, θα την άνοιγαν και θα έσπαγαν κόκαλα. Δυστυχώς, οι δημιουργοί της ταινίας ήταν συντηρητικοί. Εφτιαξαν μια μέτρια κωμωδία, χωρίς φαντασία και χωρίς καμία πρωτοτυπία, γεμάτη ευχολόγια για το περιβάλλον, και γεμάτη εύκολες κινηματογραφικές λύσεις, και εύκολα κινηματογραφικά «γκαγκς»! Μια ταινία προβλέψιμη! Και σε αρκετές στιγμές αρκετά κιτς!

Δυστυχώς, η αιχμή του δόρατός της, από έλλειψη τολμηρότητας και δυναμισμού, δεν ακούμπησε ούτε καν την πέτσα των, έτσι και αλλιώς, χοντρόπετσων μεγαλοσυμφερόντων. Ιδιαίτερα, δε, με το τέλος της, στο οποίο, όπως γίνεται στο σύνολο σχεδόν των αμερικάνικων ταινιών, όλα αποκαταστάθηκαν και το δίκαιο νίκησε. Το σύστημα που γεννάει τα μεγαλοσυμφέροντα έχει και τη δυνατότητα να τα συλλαμβάνει και να τα τιμωρεί, λέει η ταινία! Τι ψέμα!

Παίζουν: Στιβ Καρέλ, Μόργκαν Φρίμαν, Λόρεν Γκράχαμ, Τζον Γκούντμαν, Γουάντα Σάικς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ