Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Ενός κακού μύρια έπονται...

Αποκαθήλωση κηρυγμένων κτιρίων και αιωνόβιων πλατάνων

Η πολυκατοικία της Δ. Αρεοπαγίτου 17, που αποφασίστηκε να απαλλοτριωθεί και γκρεμιστεί
Η πολυκατοικία της Δ. Αρεοπαγίτου 17, που αποφασίστηκε να απαλλοτριωθεί και γκρεμιστεί
Ενός κακού μύρια έπονται. Ιδίως όταν συνένοχη και όργανο του κακού είναι η ολέθρια για πολλά χρόνια σ' αυτό τον τόπο πολιτική του γαλαζοπράσινου δικομματισμού. Το κακό στην προκειμένη περίπτωση είναι το 25χρονης, περίπου, διάρκειας πολύπλευρο έγκλημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που πλασάρεται ως «εθνικό έργο» και ονομάζεται «Νέο Μουσείο Ακρόπολης». Η συντέλεση του εγκλήματος αυτού ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με την απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να χωροθετήσει το νέο κτίριο στο στρατόπεδο του Μακρυγιάννη, προκειμένου να γλιτώσει τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνταν για άλλες κατάλληλες περιοχές χωροθέτησης. Παρότι - αποδεδειγμένα - η χωροθέτηση αυτή σήμαινε καταστροφή εκτεταμένου και πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, πρόκληση γεωλογικών και κυκλοφοριακών προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή Μακρυγιάννη, γεγονός που καταγγελλόταν από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, συγκοινωνιολόγους και πεισματικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προχώρησαν στην υλοποίηση της πολλαπλά εγκληματικής πολιτικο-οικονομικής επιλογής τους.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συνεχίστηκε το κακό με μια ακόμη καταστροφική απόφαση, ενώ έπεται κι άλλη ανάλογη για να ολοκληρωθεί το δικομματικό έγκλημα. Το ΚΑΣ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της προαποφασισμένης από την κυβέρνηση απόφασης για απαλλοτρίωση και κατεδάφιση μιας από τις δύο κηρυγμένες ως διατηρητέων αρχιτεκτονικών μνημείων πολυκατοικίες της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αριθμοί 17 και 19), με «επιχείρημα» ότι θα εμποδίζει τη θέα της Ακρόπολης για τους επισκέπτες του μουσείου! Στη συνεδρίαση έγινε «μάχη» μεταξύ αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων. Οι αρχιτέκτονες διαφώνησαν με την καταστροφή νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων και καταψήφισαν (12 ψήφοι) την κατεδάφιση του κηρυγμένου από το ΥΠΠΟ κτιρίου με τον αριθμό 17 (είναι σημαντικό αρχιτεκτόνημα αρτ ντεκό, του Βασίλη Κουρεμένου, των αρχών της δεκαετίας του 1930). Οι αρχαιολόγοι (υπάλληλοι ...του ΥΠΠΟ) ψήφισαν για απαλλοτρίωση και κατεδάφιση (12 ψήφοι). Πλην, η εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης εξασφαλίστηκε με την ψήφο - βέτο του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ και προέδρου του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλου.

Η «πράξη» αυτή θα συνεχιστεί στο αντίστοιχο συμβούλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, με θέμα την κατεδάφιση ή μη του κτιρίου της Δ. Αρεοπαγίτου 19 (ανήκει στον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου). Το δικομματικό έγκλημα θα κλείσει με έναν προαποφασισμένο επίλογο: Την κοπή αιωνόβιων πλατάνων επί της Δ. Αρεοπαγίτου, επειδή τάχα θα «κρύβουν» τη θέα της Ακρόπολης στους επισκέπτες του νέου μουσείου, που χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός. Αραγε, θα μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια για το πόσα πλήρωσε ο λαός, από το 1982 μέχρι τα εγκαίνια αυτού του αρχιτεκτονικού εξαμβλώματος;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ