Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναδρομική Σ. Καραβούζη

«Σαράντης Καραβούζης: Ηχοι της σιωπής» τιτλοφορείται η αναδρομική παρουσίαση, που εγκαινιάζεται σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα. Η έκθεση ξεκινά από το 1957, όταν ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει σε καμβά μικρών διαστάσεων την «Αθήνα» με τον Παρθενώνα, δύο χρόνια πριν εισαχθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Ο συγκεκριμένος πίνακας αποκαλύπτει τις πρώιμες ανησυχίες του καλλιτέχνη και υποδηλώνει τη μεταγενέστερη θεματική ενασχόλησή του με τον ελληνικό πολιτισμό. Καταληκτική ημερομηνία αποτελεί το 2005 με το έργο «Πόρτες και κουρτίνες», όπου εμπεριέχονται παλιότεροι προβληματισμοί, αλλά και διαφαίνονται οι νέοι.

Τρεις αντιπροσωπευτικές ενότητες που απασχολούν τον Σ. Καραβούζη αλληλοδιαπλέκονται μεταξύ τους και απαρτίζουν τον «κορμό» της έκθεσης. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει πίνακες με έρημους αρχαιολογικούς χώρους γεμάτους θραύσματα ναών και γλυπτών. Η δεύτερη απέριττες νεκρές φύσεις και η τρίτη κενούς εσωτερικούς χώρους, με μυστηριώδεις μισάνοιχτες πόρτες. Και οι τρεις ενότητες εκπέμπουν μια αίσθηση αινιγματική και μετέωρη, που εκφράζει τις επιρροές του καλλιτέχνη από την αρχαιοελληνική Τέχνη και τα πολιτιστικά και βιωματικά σπαράγματα της μνήμης του.

Ο κατάλογος της έκθεσης του Σαράντη Καραβούζη περιλαμβάνει πενήντα φωτογραφίες έργων του, πρωτότυπα κείμενα των Μπίας Παπαδοπούλου και Νίκης Λοϊζίδη και αποσπάσματα δημοσιευμένων κειμένων των Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, Ολγας Μεντζαφού - Πολύζου, Στέλιου Λυδάκη, Τάκη Μαυρωτά, Χάρη Καμπουρίδη και Γάλλων τεχνοκριτικών για το έργο του. Την έκθεση (έως 31/8) διοργάνωσε o συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης και την επιμελήθηκε η ιστορικός Τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ