Τρίτη 24 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτος στόχος η διατήρηση της εξουσίας

Το «ευρωπαϊκό προφίλ» του Κ. Καραμανλή και η διατήρηση της εξουσίας είναι το κυρίαρχο ζήτημα αυτό το διάστημα για το κυβερνητικό επιτελείο, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ξεχαστούν οι τεράστιες ευθύνες από την εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική για τα δάση, που αφάνισαν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών.

Αυτό που πρώτα απ' όλα ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η «αποτύπωση» των πυρκαγιών στα γκάλοπ, κατά πόσο δηλαδή έχει «καεί» η πολιτική εικόνα της. Με ικανοποίηση όμως διαπιστώνουν ότι «δεν έχει αλλάξει ο σημερινός συσχετισμός δύναμης» και επικαλούμενοι «κρυφά» γκάλοπ, υποστηρίζουν ότι το κυβερνών κόμμα «προηγείται με διαφορά που κυμαίνεται από 2,5% έως 3,5%». Βασικός στόχος είναι να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορέσει να πάει σε εκλογές στα τέλη Σεπτέμβρη, το αργότερο αρχές Οκτώβρη. Χαρακτηριστική της πρεμούρας που έχει καταλάβει το κυβερνητικό επιτελείο είναι η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη (στην «Καθημερινή της Κυριακής») ότι «η οικονομία δεν τις θέλει απλώς τις εκλογές, αλλά τις απαιτεί».

Ολοφάνερη επιδίωξη είναι να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο εγκλωβίζοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δίχως βέβαια να τολμήσουν να πουν ανοιχτά και πριν τις εκλογές τα σχέδιά τους για τις επερχόμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη νέα λιτότητα και τις νέες φοροεπιδρομές κ.ο.κ.

Με βάση αυτό το σχεδιασμό, η κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων, προσπαθεί να «θάψει» το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές. Στην επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται ότι συνδράμουν τα εμπορικά κανάλια χάρη στη «συμμαχία» που έχει κάνει με τους μεγαλοκαναλάρχες.

«Αποθρασυμένη» από τα γκάλοπ, η κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά κανένα μέτρο ούτε για το νέο καύσωνα, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Τα περί κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού είναι αστεία επαναλαμβανόμενα φληναφήματα, που δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Ο κόσμος, ιδιαίτερα τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ κανένα προληπτικό μέτρο δε λαμβάνεται για τους εργαζόμενους σε βαριές, υπαίθριες χειρωνακτικές εργασίες (οικοδόμοι, εργάτες κ.ο.κ.). Αντίθετα, ο νέος καύσωνας χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθούν νέες αυξήσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να φιλοτεχνήσει το «ευρωπαϊκό προφίλ» του με τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι.

Πάντως, χαρακτηριστικό του «ευρωπαϊκού οράματος» του πρωθυπουργού είναι ότι ανακήρυξε τον ομοϊεδάτη του Μπαρόζο ως έναν από τους ...σύγχρονους μεγάλους ηγέτες της ΕΕ. Μιλώντας στους Δελφούς, σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Καραμανλή και τα 50χρονα της ΕΕ, ο Κ. Καραμανλής τόνισε: «Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η Ευρώπη συνεχίζει να αναδεικνύει πολιτικούς με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης, όπως ο φίλος πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο», είπε χαρακτηριστικά.

  • Ο δημοσιογράφος Γ. Μαλούχος ορίστηκε διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ στη θέση του Νίκου Ελευθερόγλου, ο οποίος «καρατομήθηκε» την περασμένη βδομάδα. Στη λιτή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή αναφέρεται ότι «με απόφαση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρη Ζαγορίτη, ορίζεται διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ ο δημοσιογράφος Γιώργος Αθ. Μαλούχος».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ