Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στον «Πόλεμο των Αστρων» και την «Αντιπυραυλική Ασπίδα»

Χιροσίμα, 7 Αυγούστου 1945. Αποψη από την «επόμενη μέρα»

Associated Press

Χιροσίμα, 7 Αυγούστου 1945. Αποψη από την «επόμενη μέρα»
Τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 62 χρόνια από τη ρίψη δυο ατομικών (πυρηνικών) βομβών από τους Αμερικανούς στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι της Ιαπωνίας 6 και 9 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα, ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει στις 9 Μάη 1945. Είναι φυσικά φανερό ότι δεν έκριναν την έκβαση του Β' Παγκοσμίου πολέμου, αλλά ρίχτηκαν με στόχο την ΕΣΣΔ και την τρομοκράτηση των λαών.

Σήμερα η ανθρωπότητα ζει τη Νέα Τάξη Πραγμάτων που θέλουν να επιβάλουν στον κόσμο οι ΗΠΑ, μετά τις ανατροπές που πραγματοποιήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 1990-91. Για το σκοπό αυτό άρχισαν τους βάρβαρους πολέμους στον Περσικό Κόλπο, στα Βαλκάνια και το Ιράκ για την κατάκτηση νέων εδαφών και αγορών και στόχο την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου όπου βρίσκονται το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ και το NATO βομβάρδισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία 78 ολόκληρες μέρες, όχι βέβαια με βόμβες ουρανίου, όπως έκαναν το 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οι ΗΠΑ και το NATO έριξαν τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου, έκαναν τη Γιουγκοσλαβία κομμάτια και προκάλεσαν στη χώρα και τα Βαλκάνια τραγικές συνέπειες. Ακόμα και σήμερα στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι αναγγελίες θανάτου γράφουν: «Πέθανε από καρκίνο...» που προκάλεσε το ραδιενεργό ουράνιο.

Σήμερα η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του NATO στην περιοχή αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ βρίσκονται κάποιες από τις μεγαλύτερες βάσεις. Νέες βάσεις δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες συμπληρώνουν τις βάσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τελικός σκοπός των ΗΠΑ και του NATO στα Βαλκάνια είναι να αλλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και να εντάξουν όλα τα κομμάτια της πρώην Γιουγκοσλαβίας στις δομές του NATO και της ΕΕ.

Μετά τις επιδιώξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έβαλαν πλώρη προς τις χώρες του Εύξεινου Πόντου για την κατάκτηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.

Στη Μέση Ανατολή η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά περίπλοκη. Τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στοχεύουν στη διχοτόμηση των παλαιστινιακών εδαφών. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι αιματηρές εσωτερικές συγκρούσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ισραηλινής πολιτικής κυριαρχίας και ο πολιτικός και οικονομικός αποκλεισμός στον παλαιστινιακό λαό οι ΗΠΑ και η ΕΕ το 2006.

οι ΗΠΑ πλέον συζητούν την τριχοτόμηση του Ιράκ, εφαρμόζοντας την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε». Τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και των Βαλκανίων που είχε γίνει σημείο οξύτατων ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων μαίνεται η μάχη των αγωγών για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δύση.

Οι Αμερικανοί θέλουν να απομονώσουν τη ροή ρώσικου πετρελαίου προς την ΕΕ. Σε αυτό αντιδρούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ, που οι ενεργειακές τους ανάγκες εξαρτώνται άμεσα από τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί προωθούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του προτεκτοράτου τους Αζερμπαϊτζάν. Στην τελευταία μάλιστα Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του NATO αποφασίστηκε, το νέο NATO όπως το ονόμασαν να αναλάβει την ασφάλεια των αγωγών προκαλώντας ανοιχτά τη νέα καπιταλιστική Ρωσία.

Εξάλλου, από το 2001 η κυβέρνηση Μπους κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να θέσει σε εφαρμογή τη «Μεγάλη Ιδέα» του Ρίγκαν για τον «Πόλεμο των Αστρων». Ο πρόεδρος Μπους αποχώρησε από την πυραυλική Συνθήκη ΑΒΜ, διακήρυξε το δόγμα του προληπτικού πολέμου και εξαπέλυσε τον παγκόσμιο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο».

Το σύστημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» που προωθούν οι ΗΠΑ με την υποστήριξη των συμμάχων τους δημιουργεί νέες απειλές για την ΕΙΡΗΝΗ, οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και προκαλεί την ένταση της παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών. Οι Αμερικανοί ήδη έχουν εγκαταστήσει την «αντιπυραυλική τους ασπίδα» στη χώρα τους και στην Αλάσκα. Τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν αυτό το «Αντιπυραυλικό Αμυντικό» Σύστημα NMD οι ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία (Ευρώπη) για να τις προστατεύσει δήθεν από τις επιθέσεις διηπειρωτικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.

Το μήνυμα, βέβαια, το πήρε η Ρωσία που αντέδρασε με το γνωστό τρόπο. Οι ΗΠΑ, όπως είναι γνωστό, θέλουν να εγκαταστήσουν ένα παγκόσμιο σύστημα που θα αποτελείται από πολλά περιφερειακά συστήματα, ώστε όποτε ανοίγουν έναν πόλεμο ή διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις να είναι σε ετοιμότητα να προστατεύσουν τα στρατεύματά τους με αυτή την «κινητή ασπίδα».

Θέμα λοιπόν πρώτης προτεραιότητας για το κίνημα ειρήνης, τους λαούς της Ευρώπης είναι να μην επιτρέπουν την εγκατάσταση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας (η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης της «ασπίδας» στη χώρα μας, αλλά έχει αποδεχτεί την πολιτική φιλοσοφία αυτού του προγράμματος).


Νίκος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Ο Νίκος Φωτιάδης είναι αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ