Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ»
Αντιμετωπίζουν τη φτώχεια με 66 λεπτά τη μέρα!

Ελεημοσύνη φτωχοκομείου για τη διαχείριση της ακραίας μιζέριας και του κοινωνικού αποκλεισμού των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων. Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή η ίδρυση του Ταμείου

Την πολιτική διαχείρισης της ακραίας μιζέριας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, μοιράζοντας ψίχουλα που ακόμη και αυτά θα προέλθουν από περικοπές άλλων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Η ίδρυση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής», που εγκρίθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή, αποτελεί το προανάκρουσμα της αντιλαϊκής επίθεσης που θα εξαπολύσουν μετεκλογικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας και των «εθνικών» προγραμμάτων σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομίας διαμήνυσε χτες την απόφαση της κυβέρνησης να μην παρεκκλίνει από τα προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας, ισχυριζόμενος ότι οι παροχές κινούνται στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού.

Οι ...πόροι που υπόσχεται να μοιράσει η κυβέρνηση στον «επίσημα» - με βάση την ευρωστατιστική - αναγνωρισμένο φτωχό πληθυσμό, δηλαδή σε 2,1 εκατ. κατοίκους, είναι ένας ακόμη απροκάλυπτος εμπαιγμός. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, το κονδύλι που ...θα μοιράσει το Ταμείο μέσα στην επόμενη χρονιά (2008) θα είναι στην καλύτερη περίπτωση - όλα κι όλα - 500 εκατ. ευρώ. Οπως δηλαδή προκύπτει, η ...βοήθεια που θα δοθεί θα είναι μέχρι 66 λεπτά τη μέρα! Περισσότερο ...γαλαντόμα επιχειρεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση μετά το 2010, υποσχόμενη να αυξήσει το κονδύλι στα 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Αλλά και πάλι - για απόλυτα ευνόητους λόγους - αποφεύγει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διευκρίνιση συνεχίζοντας να ψαρεύει στα θολά νερά της εντυπωσιοθηρίας με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου.

Οι παροχές πτωχοκομείου αφορούν στην επίσημη εξαθλίωση, μέσα στην οποία είναι αναγκασμένο να ζει το 19,6% του πληθυσμού (σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του 2004), δηλαδή 832.456 λαϊκά νοικοκυριά με περίπου 2,1 εκατ. μέλη. Αποδέκτες των κυβερνητικών εξαγγελιών είναι όσοι κινούνται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, το οποίο οι ίδιοι έχουν ορίσει μόλις στα 11.864 ευρώ το χρόνο για την τετραμελή οικογένεια και στα 5.649,5 ευρώ το άτομο!

Η κυβερνητική «ελεημοσύνη» εξαιρεί από τη ρύθμιση τον φτωχό αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Ο Γ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Για τους αγρότες, όπως ξέρετε, υπάρχουν οι ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής»...

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 50% των χαρακτηρισμένων «φτωχών νοικοκυριών» «είναι συγκεντρωμένο πολύ κοντά στα όρια της φτώχειας» και απέχει από το όριο περίπου 1.360 ευρώ το χρόνο. Ακόμα και έτσι - στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης μοιρασιάς της φτώχειας που σκόπιμα αφήνει απέξω τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου - οι κυβερνητικές «παροχές» δεν επαρκούν ούτε καν για τη στατιστική εξάλειψη της φτώχειας. Σύμφωνα με τον υπουργό, από το 2010 «θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των φτωχών με ποσά μέχρι 1.000 ευρώ το χρόνο», ποσό που δε φτάνει ούτε καν για την απαγκίστρωση από την επίσημη εξαθλίωση.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι αντίστοιχες με αυτές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη που έκαναν λόγο για το «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», εξάλειψης της φτώχειας και άλλα παρόμοια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να κρύψουν το γεγονός ότι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι και άφθονος και υπεραρκετός έτσι ώστε να καλύψει απόλυτα τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα κέρδη της δράκας των εισηγμένων στη Σοφοκλέους επιχειρήσεων για το 2006 έφτασαν σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που η κυβέρνηση υπόσχεται να μοιράσει στα εκατομμύρια των φτωχών σε βάθος 10ετίας. Το κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ που υπόσχονται για το 2008 δε φτάνει ούτε στο 0,2% του αναθεωρημένου ΑΕΠ της ίδιας χρονιάς. Δηλαδή, τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη η κυβερνητική «παροχολογία» είναι πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου (άγνωστο το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή), σύμφωνα με την παρουσίαση από τον Γ. Αλογοσκούφη, είναι:

  • Σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης ατόμων νοικοκυριών που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από το κατ' έτος εκτιμώμενο όριο φτώχειας
  • Θα χρηματοδοτεί προγράμματα που καταρτίζονται κυρίως από τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας

Σε ό,τι αφορά στη φιλολογία για την εφαρμογή της λεγόμενης κατώτατης εθνικής σύνταξης ο υπουργός δήλωσε πως στην Κυβερνητική Επιτροπή «δεν έγινε συζήτηση για την κατώτατη εθνική σύνταξη και δεν υπάρχει κατ' ανάγκη απόλυτη σύνδεση μεταξύ του Ταμείου και της κατώτατης εθνικής σύνταξης. Οταν είμαστε έτοιμοι για τα θέματα της κατώτατης εθνικής σύνταξης θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις». Στη βάση των κυβερνητικών και άλλων μεθοδεύσεων η εφαρμογή της κατώτατης σύνταξης θα σημάνει ανάμεσα σε άλλα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ