Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Παρέλαση υποψηφίων

Μετά τη χτεσινή είσοδο του Κ. Σκανδαλίδη στην κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ οι εσωκομματικές διεργασίες παίρνουν νέα τροπή, αφού η προσθήκη του τρίτου «πόλου» είναι πλέον γεγονός και τα δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα του Γ. Παπανδρέου και του Ευάγ. Βενιζέλου καλούνται σε ανασύνταξη δυνάμεων.

Η νέα υποψηφιότητα, βέβαια, δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση ότι από τη σύγκρουση ανάμεσα στις ηγετικές ομάδες απουσιάζει κάθε ιδεολογική και πολιτική αναφορά, με μοναδικό διακύβευμα να παραμένει ποιος από τους υποψηφίους θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ εκ νέου στην κυβερνητική κουτάλα. Αυτό θα αποδειχτεί περίτρανα σήμερα και αύριο κατά τη διάρκεια των ομιλιών τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του Ευάγ. Βενιζέλου αλλά και του Κ. Σκανδαλίδη στις προγραμματικές δηλώσεις, αφού πίσω από την ανούσια όξυνση των αντιπολιτευτικών τόνων θα αποδειχτεί η πλήρης σύμπλευση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δείπνα σε αναζήτηση υποψηφιότητας...

Ο Κ. Σκανδαλίδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι δεν μπορεί να μείνει «απαθής» στις εξελίξεις και υποστήριξε ότι «έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι μια τέτοια υποψηφιότητα τη θέλει και την επιζητεί η βάση μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν έρχεται για να διασπάσει αλλά να ενώσει» και ισχυρίστηκε ότι στόχος του είναι «να πολιτικοποιήσει βαθιά τις διαδικασίες». Δεν είμαι, είπε, «απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τους τιμώ και τους εμπιστεύομαι. Είμαι μαζί τους και νιώθω συμμαχητής και σύντροφος». Ο Κ. Σκανδαλίδης, για να επικυρώσει την υποψηφιότητά του, χρειάζεται το 1/4 των υπογραφών των μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Την απόφαση του Κ. Σκανδαλίδη έσπευσε να χαιρετίσει ο Ευάγ. Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι μία καθαρή θέση που στέλνει σαφές μήνυμα για την ανάγκη απόλυτου σεβασμού της ενότητας της παράταξης μέσα από την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο». Πολλά στελέχη που έχουν ταχτεί στο πλευρό του Ευάγ. Βενιζέλου, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν «ουδέτεροι», ταυτίστηκαν με τη θέση του υποψηφίου προέδρου και υποστήριξαν ότι η τρίτη υποψηφιότητα... διασφαλίζει την «ενότητα».

Στα πηγαδάκια που στήθηκαν χτες στη Βουλή, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι η υποψηφιότητα Σκανδαλίδη θα μειώσει τη δυναμική του Γ. Παπανδρέου, αφού ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφεραν, μπορεί να «διεμβολίσει» το ακροατήριο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η νέα υποψηφιότητα ήρθε λίγες ώρες μετά το δείπνο που είχαν προχτές το βράδυ ο Θ. Πάγκαλος, ο Π. Ευθυμίου, η Αννα Διαμαντόπουλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η Β. Παπανδρέου και είχε κληθεί, αλλά δεν πήγε, και ο Κ. Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ...«τρίτη υποψηφιότητα». Εξάλλου, η Αννα Διαμαντοπούλου που χαρακτήρισε «εκτονωτική και ενωτική» την κίνηση του Κ. Σκανδαλίδη, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ» ότι μέχρι την ερχόμενη βδομάδα και πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της επόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει αν θα είναι ή όχι υποψήφια.

Πάντως, ο Θ. Πάγκαλος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η υποψηφιότητα του Κ. Σκανδαλίδη εκτονώνει την ένταση απάντησε: «Σοβαρά μιλάς»... Αντίθετα, ο Απ. Κακλαμάνης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα εντός του πνεύματος των δημοκρατικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι το Πολιτικό Συμβούλιο, θα επανέλθουν οι προτάσεις για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής προέδρου πριν την 11η Νοέμβρη, αλλά και αν έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι μέχρι σήμερα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΠΑΣΟΚ ή και όσοι θα εγγραφούν μέχρι και την ημέρα της εκλογής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνύματα προς την ηγεσία... (2007-12-06 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των μηχανισμών (2007-11-01 00:00:00.0)
Σφοδρή αντιπαράθεση χωρίς να θίγονται οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις (2007-10-23 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι παρασκηνιακές διεργασίες (2007-09-22 00:00:00.0)
Πώς πάρθηκε η απόφαση στο ΠΑΣΟΚ (2007-02-03 00:00:00.0)
Συντηρεί και επαυξάνει την ονοματολογία (2004-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ