Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή αντιπαράθεση χωρίς να θίγονται οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις

Σε μιαν άμιλλα ...«αριστεροσύνης», που βασίζεται στους ίδιους νεοφιλελεύθερους πυλώνες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και στις κοινές αντιδραστικές κατευθύνσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος επιδόθηκαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευάγ. Βενιζέλος.

Οι δυο διεκδικητές του προεδρικού θώκου, με συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες και ομιλίες τους στη διάρκεια περιοδειών, επιχείρησαν να παραπλανήσουν για πολλοστή φορά τα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας, ο καθένας για λογαριασμό του, τον τίτλο του «αριστερού ηγέτη» που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ μετά την 11η Νοέμβρη σε μια «προοδευτική» πορεία «κοινωνικής δικαιοσύνης»... Στο ίδιο μήκος κύματος χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι έχει «μια σαφή προοδευτική πρόταση και ένα σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών στο πλαίσιο μιας κυβερνώσας αριστεράς».

Την ίδια στιγμή, όταν το «όλον ΠΑΣΟΚ» δε συμμετέχει στην επιχείρηση κοροϊδίας του ελληνικού λαού με τις δήθεν ...«αριστερές στροφές», επιδίδεται σε εσωκομματικά «μαχαιρώματα», με τα αντιμαχόμενα «στρατόπεδα» να αφήνουν αιχμές για την ύπαρξη «υπονομευτών», στελεχών που «πλούτισαν», επίδοξους δικτάτορες που διεκδικούν την ηγεσία και «συμφέροντα» που προωθούν υποψηφίους!!

Με νεοφιλελεύθερα υλικά τα ...«αριστερά μανιφέστα»

Ο Γ. Παπανδρέου, με συνέντευξή του την Κυριακή στην «Ελευθεροτυπία», δήλωσε ότι ο στόχος του είναι η συγκρότηση μιας «μεγάλης δυνατής κεντροαριστερής συμμαχίας όλων των προοδευτικών». Βέβαια, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «αριστερή στροφή δε σημαίνει να γυρίσουμε σε δογματισμούς και ρετσέτες που έκαναν την αριστερά δύναμη συντήρησης. Σημαίνει να ερμηνεύσουμε τι σημαίνει η διασφάλιση των διαχρονικών αξιών μέσα στις σημερινές συνθήκες»... Δηλαδή στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου εγκωμίασε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ «που πέτυχαν το στόχο της ΟΝΕ» και «εκπλήρωσαν την εκσυγχρονιστική επαγγελία» με «συνέπεια»!

Ο Γ. Παπανδρέου, παρά την ...«αριστερή στροφή» του, απέφυγε να μιλήσει για τις εργασιακές σχέσεις, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα και υποστήριξε ότι όταν μιλάμε για «ισότητα μιλάμε για το εισόδημα, αλλά μιλάμε και για την πρόσβαση στη νέα τεχνολογία»... Οταν μιλάμε, πρόσθεσε, «για αλληλεγγύη, μιλάμε για αναβάθμιση της κατάστασης των φτωχών»! Για τη συνέχιση, δηλαδή, της επιδοματικής πολιτικής άμβλυνσης των πιο ακραίων μορφών της φτώχειας. «Οταν μιλάμε για το κράτος, δε μιλάμε για συγκεντρωτισμό, υδροκεφαλισμό», αλλά για «αποκεντρωμένο κράτος που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας». Ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε τη μεταφορά των κρατικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα λειτουργεί με ανταποδοτική λογική στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και θα διασπάσει τον ενιαίο χαρακτήρα τους.

Με αυτούς τους στόχους, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε «διάλογο», τονίζοντας: «Θα αρχίσουμε από αυτά που συμφωνούμε, που είναι τα περισσότερα». Θέλουμε να «δημιουργήσουμε με την άλλη αριστερά κοινές επιτροπές διαβούλευσης πάνω στα μεγάλα προβλήματα της χώρας». Ο ίδιος χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «κατάθεση κοινών ερωτήσεων για το ασφαλιστικό ζήτημα»... Από τη Λάρισα όπου μίλησε την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε σαν «λύση» για το Ασφαλιστικό τις αντιδραστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Ευάγ. Βενιζέλος από την Πάτρα έκανε λόγο για «τη μεγάλη ευρωπαϊκή σοσιαλιστική αριστερά» που πρέπει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ. Τάχτηκε και αυτός με τη σειρά του υπέρ του «αποκεντρωμένου κράτους». Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «έχασε τις εκλογές του 2007 από το κυβερνητικό του πρόγραμμα», αφού ισχυρίστηκε ότι τόσο αυτό όσο και η «ιδεολογική διακήρυξή» του είναι «από τα πιο καθαρά ιδεολογικά κείμενα της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής αριστεράς»... Μίλησε για «δημόσιο σχολείο, πανεπιστήμιο και δωρεάν Παιδεία», αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να τα εντάξει στους κανόνες της «ανταγωνιστικότητας».

Παράλληλα, ο Ευάγ. Βενιζέλος, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», σημείωσε ότι το «μέλλον της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στην ποιότητα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα». Στηρίζοντας ακριβώς αυτές τις θέσεις του, τόνισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ «για κρατική ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών των νεοεντασσόμενων στην αγορά εργασίας», που απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλίστρων, είναι μια «κοινωνική» πολιτική!

Σκληρές κατηγορίες

Χτες ο Θ. Πάγκαλος, πυροδοτώντας νέο γύρο εσωκομματικών συγκρούσεων, δήλωσε στο «Μέγκα» πως δεν πιστεύει ότι ο Ευάγ. Βενιζέλος είναι κατάλληλη ηγεσία για το ΠΑΣΟΚ και ανέφερε: «Εχω σοβαρούς ενδοιασμούς και μεγάλες επιφυλάξεις». Ο ίδιος, φωτογραφίζοντας τον Ευάγ. Βενιζέλο, ανέφερε: «Εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε ανάγκη από έναν ηγέτη - φύρερ στα γερμανικά, ντούτσε στα ιταλικά. Εχουμε ανάγκη από συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, την οποία δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμη σε βαθμό ώστε να καλύψουμε μια πλειοψηφία»... Ο Κ. Κουλούρης, απαντώντας στον Θ. Πάγκαλο, μίλησε για «σχιζοφρένεια»...

Εξάλλου χτες, με πρωτοσέλιδο της, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναφέρει ότι ο Ευάγ. Βενιζέλος, σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ όπου συμμετείχε, κάλεσε τα στελέχη της να ρωτήσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «αν το επίπεδο της ζωής του συνάδει με τα εισοδήματά του». Αμεσα αντέδρασε ο Τηλ. Χυτήρης, ο οποίος χαρακτήρισε το λόγο του Ευάγ. Βενιζέλου «συκοφαντικό, διχαστικό, ψευδή και υποκριτικό». Στενοί συνεργάτες του Ευάγ. Βενιζέλου έσπευσαν να διαψεύσουν το πρωτοσέλιδο.

Αργά χτες το βράδυ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Παπασπύρος, μιλώντας στο «Αλτερ», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει από το ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί πρόεδρος ο Ευάγ. Βενιζέλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνύματα προς την ηγεσία... (2007-12-06 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση των μηχανισμών (2007-11-01 00:00:00.0)
Παρέλαση υποψηφίων (2007-09-29 00:00:00.0)
Λόγια του («αριστερού»!) πόλου... (2007-09-27 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι παρασκηνιακές διεργασίες (2007-09-22 00:00:00.0)
Πώς πάρθηκε η απόφαση στο ΠΑΣΟΚ (2007-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ