Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Ανεξάρτητη» φιλοϊμπεριαλιστική διπλωματία

Κανένας δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να είναι «και με τον κλέφτη και με το νοικοκύρη...». Εκείνοι που κατά περίπτωση πήγαν να παίξουν τέτοιους ρόλους δεν πήγαν γιατί πίστευαν πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. Πήγαν με την ψευδαίσθηση ότι θα «βάλουν το δάκτυλο μπροστά τους» και έτσι.., δε θα φαίνονται πως είναι με το μέρος μιας μόνο πλευράς. Και τα μωρά όμως βαριούνται πολύ γρήγορα και αποκαλύπτουν το παιχνίδι «κου-κου...».

Τα λέγαμε από πέρσι ότι δε γίνεται να υπογράφεις και να συμμετέχεις στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και να δηλώνεις φίλος και σύμμαχος των Γιουγκοσλάβων. Δε γίνεται να συμμετέχεις στις δυνάμεις κατοχής και μάλιστα πρόσφατα να τις ενισχύεις και κατά τα άλλα να «ανησυχείς για τη βία στο Κοσσυφοπέδιο». Η τακτική «και με τον πασά και με τον Καραγκιόζη» φόρτωνε του κόσμου τις καρπαζιές τον Χατζηαβάτη και από τις δυο μεριές... Και όμως αυτή τη Χατζηαβάτικη πολιτική ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση με την υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και με ό,τι αφορά και ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Οι εξελίξεις με την πρόσφατη επιχείρηση του υπουργού Εξωτερικών μπορεί να εξέπληξαν ίσως μόνο τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του. Κατά τα άλλα ισχύει το «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε...». Γιατί το σίγουρο στην υπόθεση είναι πως ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και ο ευρωπαϊκός καιρό τώρα με «νύχια και με δόντια» θέλουν να εξαφανίσουν τον Μιλόσεβιτς και να στεριώσουν από το τίποτα, με χρήμα, εκβιασμούς, προβοκάτσιες και όποιο άλλο μέσο, κάποια «αντιπολίτευση».

Αν ο υπουργός Εξωτερικών ήταν κομιστής εντολής των Αμερικανών τον εκθέτουν γιατί δεν έκανε καλά την αποστολή. Λες και υπήρχε περίπτωση να τη φέρει σε πέρας με δεδομένο το φρόνημα του σερβικού λαού και την περηφάνια - συσπείρωση οποιουδήποτε λαού στη Γη, όταν επιχειρείς τόσο ανενδοίαστα να χωθείς στα εσωτερικά του. Δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να «έσπρωξαν λίγο την υπόθεση» έχοντας σίγουρο και το αποτέλεσμα... Οπως δηλαδή οι παρέες στις πλατείες κάποτε έβαζαν τον κουζουλό να κάνει τούμπες και μετά γέλαγαν φωνάζοντας «κοίτα που κάνει τούμπες...». Ετσι ο κουζουλός νόμιζε πως με τις τούμπες γινότανε μέρος της παρέας... Μπορεί πάλι να πίστεψε η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών πως θα παίξει στο «όποιος προλάβει» μεταξύ αμερικανικού και ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και εκεί αντικειμενικά να προέκυψε το μπάχαλο.

Πάντως, όπως και να 'χει, ξεπερνά τα όρια και του γελοίου να δίνεται η εντύπωση της «ανεξάρτητης περήφανης ελληνικής διπλωματίας», την ώρα που έτσι και αλλιώς για χατίρι του ιμπεριαλισμού - ή κάποιας μερίδας του - εξαντλήθηκε κάθε πιθανή δυνατότητα ώστε να επηρεαστεί το φρόνημα του γιουγκοσλαβικού λαού και να προβληθεί η λεγόμενη αντιπολίτευση.

Ευτυχώς που η μοίρα των λαών δεν καθορίζεται μόνο από άστοχες ή εύστοχες κινήσεις των αστικών κυβερνήσεων. Καθορίζεται και από την απόρριψη αυτών των κινήσεων και την ενεργό οργανωμένη συμμετοχή στον αγώνα για να ανατρέπονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ