Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΚΕ
«Μερεμέτια σε σαθρό οικοδόμημα»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Ως «ελιγμό, προκειμένου να διαφυλάξει το βασικό στόχο της "μεταρρύθμισης", τον πειθαναγκασμό της πλειοψηφίας των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων να εγκαταλείψουν το Λύκειο», χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μερεμέτια σ' ένα σαθρό από τα θεμέλιά του αντιεκπαιδευτικό οικοδόμημα είναι οι νέες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας.

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του μαζικού κινήματος και τη λαϊκή αποδοκιμασία, υποχρεώθηκε σ' έναν ακόμη ελιγμό, προκειμένου να διαφυλάξει το βασικό στόχο της "μεταρρύθμισης", τον πειθαναγκασμό της πλειοψηφίας των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων να εγκαταλείψουν το Λύκειο για μια πρόωρη και αποστεωμένη "κατάρτιση" στα ΤΕΕ, τα γυμνασιακά ΙΕΚ και ΚΕΚ.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι η αντιεκπαιδευτική επέλαση θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμη πιο αντιδραστικά μέτρα σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης. Αποδείχνοντας και πάλι ότι μια μόνο γλώσσα καταλαβαίνει. Αυτή των μαζικών και συντονισμένων αγώνων.

Το Λύκειο, σχολείο αποκομμένο από τη γενική - υποχρεωτική εκπαίδευση, παραμένει φροντιστήριο - εξεταστήριο, προορισμένο μόνο για όσους μπορούν να μπουν στα πανεπιστήμια.

Η εξαίρεση τεσσάρων - πέντε μαθημάτων από την πληθώρα των εξετάσεων δε θα μειώσει τα φροντιστήρια ούτε θα ξαναφέρει στο σχολείο τους χιλιάδες μαθητές που ήδη, από το γυμνάσιο, έχουν παραιτηθεί από τον αγώνα μιας ουσιαστικής μόρφωσης.

Η μεταφορά του τεστ δεξιοτήτων στην Α' Λυκείου αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει το "ξεσκαρτάρισμα" ακόμα νωρίτερα, αποθαρρύνοντας τη μεγάλη μάζα των μαθητών να συνεχίσει στο Λύκειο.

Η πραγματική αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια προϋποθέτει την κατάργηση των κατευθύνσεων, την αναδιάρθρωση του αναλυτικού προγράμματος, την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β' και Γ' Λυκείου και τη μετάθεση του συστήματος επιλογής για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο. Προπαντός, προϋποθέτει ένα διαφορετικό, δωδεκάχρονο και κοινό για όλους σχολείο, που θα μορφώνει χωρίς να εξοντώνει. Σχολείο απαλλαγμένο από την ποσοτική μάθηση, τις περιττές για τη γενική εκπαίδευση κι αποσπασματικές γνώσεις, επικεντρωμένο στην κατανόηση των βασικών νόμων της φυσικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Σχολείο που θα έχει για σκοπό του την ολόπλευρη διαμόρφωση μιας ανθρώπινης και δημιουργικής προσωπικότητας και όχι την ιδιοτελή, ανταγωνιστική και υποταγμένη συνείδηση που επιζητά η "αγορά".

Η πραγματική "αναβάθμιση" της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης προϋποθέτει την οικοδόμησή της σε "μεταλυκειακό" επίπεδο με Ειδικές Επαγγελματικές Σχολές, ενταγμένες στο Δημόσιο και Δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, που θα δίνουν εφόδια για ουσιαστική άσκηση του επαγγέλματος.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν την κυβερνητική παραπλάνηση. Θα διαμορφώσουν το δικό τους μέτωπο κατά της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ