Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις για τα μέτρα

Από την ΟΛΜΕ και κόμματα

«Οι ακροβατισμοί που στοχεύουν στην εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας δε θα παραπλανήσουν κανένα», τονίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ σχολιάζοντας τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας. Σε σχετική ανακοίνωση η ομοσπονδία των καθηγητών τονίζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αντιμετωπίζουν τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η «μεταρρύθμιση». «Η τεράστια οικονομική αιμορραγία στις οικογένειες θα συνεχιστεί. Ο μηχανισμός έξωσης από το Λύκειο παραμένει αναλλοίωτος. Η παράδοση του μαθητή στην ομηρία του φροντιστηρίου και της παραπαιδείας, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το ανταγωνιστικό ήθος ανάμεσα στους μαθητές, το υπέρμετρο άγχος και η ψυχοσωματική εξουθένωση των μαθητών παραμένουν και μετά τις νέες εξαγγελίες», σημειώνει η ΟΛΜΕ. «Ενώ οι κυβερνητικές εξαγγελίες μιλούν για "αποκηδεμόνευση" του Λυκείου από τις εξετάσεις για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, η μορφωτική λειτουργία του Λυκείου εξακολουθεί να ακυρώνεται κάτω από την πίεση των εξετάσεων», σημειώνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκτιμά ότι «τόσο η λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση όσο και οι συνεχείς απόπειρες διορθωτικού χαρακτήρα έχουν χρεοκοπήσει πλήρως στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου και της κοινωνίας. Η συνέχιση της εφαρμογής αυτής της πολιτικής μόνο ένταση και αναστάτωση θα συνεχίσει να πυροδοτεί», καταλήγει το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Ενδεικτικός για την κατεύθυνση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης που δε διασαλεύεται στο ελάχιστο, ήταν σε χτεσινές δηλώσεις ο πρώην υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, που σχολιάζοντας τις αλλαγές σημείωσε ότι «δε θίγουν τον κορμό της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης όσον αφορά το Ενιαίο Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Δήλωνε ωστόσο επιφυλακτικός για τη διάκριση των μαθημάτων σε ενδοσχολικά και πανελλαδικά εξεταζόμενα, «γιατί, χωρίς να μειώνεται ο αριθμός των εξετάσεων, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα διαφάνειας και αξιοπιστίας». Ζητά επίσης να επιταχυνθεί η εφαρμογή του τεστ δεξιοτήτων.

Η ΝΔ, διά του υπεύθυνου τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων του κόμματος Γ. Καλού, επικεντρώνει στο διαδικαστικό πρόβλημα, στις «ατέρμονες αλλαγές» και στην έλλειψη διαλόγου και μιλά για ανυπαρξία ολοκληρωμένης και σταθερής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του, ο ΣΥΝ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία, αναπαράγοντας τα αδιέξοδα στο Λύκειο» και ότι κάθε προσπάθεια διατήρησης της μεταρρύθμισης, «κάθε προσπάθεια αναπαλαίωσής της είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Τις χτεσινές εξαγγελίες για το εξεταστικό σχολιάζει με δελτίο Τύπου και η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς, που βρίσκει ότι «οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν οδηγούν σε πιο ορθολογική λειτουργία του εξεταστικού συστήματος», και μάλιστα υποστηρίζει ότι «το εξεταστικό σύστημα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ