Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Συναινούν στον αντιδραστικό «Καποδίστρια 2»

«Οι αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας έχουν στόχο τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας

ΔΡΑΜΑ (Της απεσταλμένης μας Χριστίνας ΔΙΑΜΑΝΤΗ).--

Δραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, ώστε οι νέοι διοικητικοί μηχανισμοί που θα προκύψουν να αποτελέσουν εργαλεία για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πολιτικών του «κράτους - επιτελείου», ζήτησαν οι νομάρχες χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) που διεξάγεται στη Δράμα.

Στην κατεύθυνση αυτή και στο πρότυπο της απόφασης του πρόσφατου αντίστοιχου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ζητήθηκε οι νομαρχίες να αποκτήσουν φορολογική εξουσία και να ασκήσουν και νέες κρατικές αρμοδιότητες, οι οποίες, με βάση και τον νέο νομαρχιακό Κώδικα θα τους μεταφέρονται υποχρεωτικά.

Χωρίς συγκεκριμένη θέση αλλά με εκφρασμένη την πολιτική βούληση για μια νέα μορφή του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, η ηγεσία της ΕΝΑΕ συγκάλεσε ένα συνέδριο για να ενημερώσει ότι την πρότασή της θα διαμορφώσει σύντομα ένας επιστημονικός φορέας, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ο β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης, όπως θα προκύψει από τη μεταρρύθμιση, θα πρέπει να δίνει έμφαση στο γεωγραφικό εύρος και στο πληθυσμιακό στοιχείο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δ. Δράκος, στην εισήγησή του.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δε δημοσιοποιεί τις προτάσεις της για την εξέλιξη του θεσμού και γενικότερα τη νέα δομή της χώρας, ενώ επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για νέο κύμα συγχωνεύσεων στους δήμους και μετεξέλιξη του β' βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να ασκήσουν αρμοδιότητες όπως κοινωνική προστασία, δημόσια Υγεία κλπ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ότι ως κυβέρνηση, δεν εξασφάλισε την οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικ. Κακλαμάνης, επανέλαβε τη θέση του για λιγότερους δήμους και θεσμοθέτηση αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ώστε η Αυτοδιοίκηση «να διαμορφώσει ένα επενδυτικό κλίμα τέτοιο που θα επιτρέψει την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στο νομό, την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και της απασχόλησης».

Αντιδραστικές αλλαγές

Την επισήμανση ότι «η ΤΑ αποτελεί έναν αντιπροσωπευτικό θεσμό οργανικά ενταγμένο στο διοικητικό μηχανισμό του κράτους» και «επομένως οι ρυθμίσεις για τη ΝΑ εντάσσονται και εξυπηρετούν τις κατευθύνσεις και οδηγίες για τη λειτουργία του κράτους», έκανε ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας εκ μέρους του Κόμματος, στο συνέδριο.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε, «προωθείται σήμερα ο νέος "Καποδίστριας" που αφορά στην παραπέρα συνένωση νομών και δήμων καθώς και η συγχώνευση περιφερειών, με στόχο τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα από την περαιτέρω εναρμόνιση της κρατικής διαχείρισης στους στόχους και στην υλοποίηση του Δ΄ ΚΠΣ. Δηλαδή την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής». Την εφαρμογή αυτής της πολιτικής - συμπλήρωσε ο Γ. Ζιώγας - εξυπηρετεί και ο νέος νομαρχιακός Κώδικας, με τον οποίο:

  • Διευρύνεται το πλαίσιο για την υποχρεωτική μεταφορά αλλά και άσκηση αρμοδιοτήτων ευθύνης του κεντρικού κράτους από τη ΝΑ.
  • Χρησιμοποιείται η «επικουρικότητα», που δε σημαίνει βοήθεια σε αδυναμία υλοποίησης των αρμοδιοτήτων, αλλά υποχρεωτική μεταφορά και αν δεν υλοποιηθούν οι αρμοδιότητες, τότε άλλο όργανο αναλαμβάνει την υλοποίησή τους για λογαριασμό της ΝΑ.
  • Ενισχύει την κρατική παρέμβαση ώστε να εφαρμόζεται με συνέπεια και χωρίς παρεκκλίσεις το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανταποδοτικότητα, η δράση της ΝΑ σαν επιχείρηση.

«Οι αιρετοί που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. συμφώνησαν στο περιεχόμενο και στις κατευθύνσεις του νέου Νομαρχιακού Κώδικα», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Ηταν φυσικό - συμπλήρωσε - αφού ήδη έχουν συμφωνήσει στην προώθηση και υλοποίηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων μέσα και από την ΤΑ».

Καταλήγοντας ο Γ. Ζιώγας, τόνισε: «Απορρίπτουμε νόμους και θεσμούς που κάνουν την πρωτοβάθμια και τη ΝΑ μακρύ χέρι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της πολλαπλής αφαίμαξης του εργατικού μόχθου. Απορρίπτουμε κάθε πρόταση για εφαρμογή της ονομαζόμενης "φορολογικής εξουσίας" στη ΝΑ».

Και ξεκαθάρισε πως «για το ΚΚΕ και τις παρατάξεις που υποστηρίζει, η ανάπτυξη πρώτα απ' όλα έχει ταξικό περιεχόμενο. Είναι αντίθετο με τα κίνητρα που σχετίζονται με την ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με το καπιταλιστικό κέρδος και παλεύει για σχεδιασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ