Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πάλη αντιιμπεριαλιστική

Η επίσκεψη, πρόσφατα, του Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα δεν έφερε τίποτε νέο για τη λύση στο πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Ο «διαμεσολαβητής» ήρθε εδώ για να συνδέσει - με συγκεκριμένες δηλώσεις του - ευθέως την υπόθεση της ονομασίας με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι αυτή ακριβώς η ονοματολογία αποτελεί «εργαλείο» στα χέρια των ΗΠΑ για την υλοποίηση των σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή. Εργαλείο που έχουν προσφέρει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ από το 1992, ανάγοντας ένα πρόβλημα ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων για αλλαγή συνόρων σε ονοματολογία, προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η δε ελληνική κυβέρνηση πασχίζει - μήπως και το χρεωθεί ως «επιτυχία» στην εσωτερική κούρσα του εγχώριου δικομματισμού - να μην προσκληθεί η ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην ανοιξιάτικη σύνοδο κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Σε «αντάλλαγμα» η Ουάσιγκτον αξιώνει από την Αθήνα να στηρίξει την αναμενόμενη απόφαση «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσόβου.

Την ίδια ώρα στη Βαλκανική οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τους δρόμους του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του καυσίμου, για τους δρόμους των αγωγών, δηλαδή από τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εξυπηρετούνται ακόμη και με αίμα λαών. Η στομφώδης παρουσία του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας στα εγκαίνια ελληνοτουρκικού αγωγού, πριν μερικές μέρες στη Θράκη, στόχο είχε να επιβεβαιώσει πως οι Αμερικανοί θέλουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ «εξετάζει» αύξηση της πολυπληθούς «ειρηνευτικής» στρατιωτικής δύναμης που ήδη διατηρεί στο Κόσσοβο, ενώ αρμάδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κατεβαίνει στη Μεσόγειο, πάνοπλη και φορτωμένη μαχητικά αεροσκάφη, για «γυμνάσια».

Μέσα σ' αυτή την μπαρουταποθήκη, ο εγχώριος δικομματισμός τι αποφάσισε; Να προσφέρει περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Σουδάν, συμμετέχοντας πιο ενεργά στους νεοταξικούς πολέμους ανά τον κόσμο. Οι δύο νέες στρατιωτικές αποστολές, που αποφασίστηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αφορούν αφ' ενός στην ενίσχυση με επιπλέον «εκπαιδευτές» της στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, αφ' ετέρου στην αποστολή ενός μεταγωγικού αεροσκάφους «C-130» με Ελληνες αξιωματικούς στο Τσαντ της Αφρικής, με σκοπό τη «συνδρομή» στην αντιμετώπιση της «κρίσης στο Σουδάν».

Ποια αντιμετώπιση; Αποδεδειγμένα οι ΗΠΑ και η ΕΕ με τις παρεμβάσεις, τις επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς τους δεν επιλύουν προβλήματα. Αντίθετα, τα δημιουργούν και τα οξύνουν, επιδιώκοντας να επιβάλουν την κυριαρχία τους διαμορφώνοντας ελεγχόμενα κράτη - προτεκτοράτα. Αυτό έκαναν και αυτό συνεχίζουν να κάνουν, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο, αλλά και μέσω της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουν ακέραιη την ευθύνη γι' αυτές τις επικίνδυνες για το λαό εξελίξεις που είναι και δικές τους επιλογές προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Δεν αποστασιοποιούνται από αυτό το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας των προαναφερόμενων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, δεν καταδικάζουν την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσόβου. Κίνηση που στην πράξη θα σημάνει την επαναχάραξη των συνόρων στη Βαλκανική, και νομοτελειακά αναμένεται να φέρει νέες επικίνδυνες περιπλοκές και αποσταθεροποιήσεις.

Απέναντι σ' όλα αυτά, η θέση του ΚΚΕ για πάλη των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αποδεικνύεται μονόδρομος για την ειρήνη και την προκοπή των λαών της περιοχής.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ