Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Το αίτημα που τρομάζει τους αστούς

Του Διογένη Καμένου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Διογένη Καμένου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Απορούν, λέει, για το αν διάφορες χαφιεδο-ρυθμίσεις, όπως αυτές για τις κάμερες, είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο. Σα να μην είναι πάντα η νομιμότητα θέμα συσχετισμών και η εφαρμογή του Συντάγματος έκφραση ακριβώς των συσχετισμών σε δεδομένη ιστορική στιγμή. Οταν το ίδιο το Σύνταγμα εκφράζει συσχετισμούς και πριν απ' όλα τις θέσεις της κυρίαρχης τάξης. Και όταν το ίδιο το Σύνταγμα το καταπατά η τάξη που το έφτιαξε, όταν δεν τη βολεύει στην άκρατη εκμετάλλευση. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να αξιοποιεί κάθε κατάκτηση που έχει ενσωματωθεί στα αστικά Συντάγματα, αλλά και δεν πρέπει να ξεχνά ότι μόνο ένα Σύνταγμα που θα διαμορφωθεί από τη Λαϊκή Εξουσία και θα εκφράζει την πραγματική λαϊκή κυριαρχία μπορεί να είναι εργαλείο για τη διασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων.

Επίκληση της νομιμότητας κάνουν κι αυτοί που στήνουν προβοκάτσιες για να τις επικαλεστούν στη συνέχεια ζητώντας εφαρμογή του νόμου. Μόνο που πάνω στη στοχοπροσήλωσή τους αποκαλύπτονται. Οπως ο χτεσινός, που έσπευσε να δει ως και πραξικόπημα σε μια σχολή για να το συνδέσει άμεσα με το μόνιμο τρόμο της τάξης του: Την έμπρακτη αμφισβήτηση της αστικής νομιμότητας όχι από επαναστάτες - μαϊμού, αλλά από ένα πραγματικό επαναστατικό μαζικό κίνημα διαμορφωμένο με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Συμμαχίες προσπαθεί να εξασφαλίσει ο αστός ανάμεσα σε φοβισμένα μικροαστικά στρώματα. Ο φόβος του; Η αντικειμενική προοπτική ανάπτυξης της επαναστατικής διαδικασίας. Μήπως ακριβώς αυτήν προσπαθεί να ξορκίσει; Οπως και να 'χει, όσα όπλα κι αν συσσωρεύουν, το «πεπρωμένο φυγείν αδύνατο» για τους αστούς. Και πεπρωμένο με την έννοια της νομοτέλειας είναι η ανατροπή του συστήματός τους ως ιστορικά ξεπερασμένου. Το αίτημα για Λαϊκή Εξουσία είναι και πάλι στο προσκήνιο.

Ισχύει παντού το «μέτρα αντίστροφα» και στα περί νομιμότητας, και στα περί γνώσης. Το ενδιαφέρον του ΟΟΣΑ δεν αφορά στη γνώση, αλλά στις δεξιότητες που το κεφάλαιο θέλει να έχουν οι εργάτες. Αρα, και η ανησυχία του ιμπεριαλιστικού οργανισμού μάς αφήνει παγερά αδιάφορους. Αλλο η ενιαία πλήρης γνώση για όλα τα παιδιά κι άλλο ο διαχωρισμός και η κατηγοριοποίησή τους από νωρίς, ώστε να ανταποκρίνονται σε κριτήρια τύπου «PISA».

Οι παρατηρήσεις για τα παιδικά βιβλία αντανακλούν την πραγματικότητα του συστήματος. Δεν είναι θέμα προθέσεων, είναι καθρέφτης του σάπιου, που δεν μπορεί να παράγει παρά μόνο σάπιο. Επιβεβαιώνει και έτσι την ανάγκη ανατροπής του.

Κάλπικη η επισήμανση ότι αντί για βούτυρο η κυβέρνηση επέλεξε κανόνια. Και χτες έτσι συνέβαινε. Μόνο που τα κανόνια ήταν αμερικάνικα. Τώρα, απλά, μπήκε κι άλλος έμπορας στο παιχνίδι και προφανώς αυτό δυσαρεστεί τους υπερασπιστές του μόνιμου και σταθερού προμηθευτή μας. Εχουν ενδιαφέρον οι ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ασχετο: Κάτι παράξενες συμπτώσεις: Και το ΒΗΜΑ, και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μιλάνε για «πραξικόπημα» στο Πάντειο. Κάτι ξέρουν από πραξικόπημα οι εφημερίδες της αστικής τάξης, δε θα άφηναν αναξιοποίητη μια προβοκάτσια. Και οι δυο κρύβουν το γεγονός ότι οι φοιτητές στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν πήγαν καν να ψηφίσουν ακριβώς για να μη νομιμοποιήσουν ένα νόμο ήδη καταδικασμένο στις συνειδήσεις τους. Η απόκρυψη αυτής της λεπτομέρειας αποκαλύπτει και το στήσιμο της όλης υπόθεσης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ