Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ζητά ΣΥΝευρέσεις...

Δηλώσεις υπέρ της μείωσης του «επιχειρηματικού κόστους», της «απελευθέρωσης αγορών» και της επούλωσης εσωκομματικών τραυμάτων

Εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή δεν προχωρά ταχύτερα στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω ενός «Καποδίστρια 2». Την κατηγορεί ότι επί ημερών ΝΔ διατηρείται υψηλό το κόστος λειτουργίας των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Και «ζυμώνει» τη μελλοντική συνεργασία του με το ΣΥΡΙΖΑ. Και χτες το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε στο γνωστό «κεντροαριστερό» προπαγανδιστικό και αποπροσανατολιστικό μοτίβο «ανίκανη κυβέρνηση που δεν προωθεί γρηγορότερα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις».

Με τη μεγάλη πείρα που έχουν (ως κυβερνών κόμμα έστησαν το θεσμικό πλαίσιο μετατροπής των ΟΤΑ σε επιχειρήσεις που πωλούν υπηρεσίες στους δημότες έναντι αδρών δημοτικών τελών, όπως επίσης έφεραν τις αναγκαστικές συνενώσεις μέσω του «Καποδίστρια 1», εντείνοντας τη λογική του δήμου - φορομπήχτη), χτες ο υπεύθυνος του Τομέα Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, κατήγγειλε «την αδράνεια της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας». Οτι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει στην αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και στην αποκέντρωση, ούτε βέβαια στην περαιτέρω ενίσχυση των Δήμων μέσω του Καποδίστρια 2». Μάλιστα, σε στενά νεοφιλελεύθερο οικονομίστικο πλαίσιο, συνέδεσε τη διοικητική διάρθρωση της χώρας με το σχεδιασμό του Δ΄ ΚΠΣ. Οτι με τη σημερινή διαίρεση «τα έργα της Περιφέρειας οδηγούνται έτσι σε κατακερματισμό, χωρίς να επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας και χωρίς να σχεδιάζεται η εξυπηρέτηση ευρύτερων περιοχών από το κάθε έργο».

Επίσης, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρήκε να κατηγορήσει την κυβέρνηση επειδή «το κόστος λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων δε μειώθηκε, αντίθετα η ανταγωνιστικότητά τους υποχώρησε κι άλλο». Οτι «ούτε φυσικά υιοθετήθηκε κάποια πολιτική για την απελευθέρωση της αγοράς». Και ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει την «υγιή λειτουργία του ανταγωνισμού και την εύρωστη λειτουργία των αγορών». Απόψεις που θα προσυπέγραφε το ΔΣ του ΣΕΒ.

Στο εσωκομματικό πεδίο (και μετά την προχτεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου το «ρεύμα» Βενιζέλου κατάφερε να εκλέξει τους τρεις από τους επτά του προεδρείου), ο πλειοψηφήσας (και νυν γραμματέας της ΚΟ του κόμματος) Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις περί στρατοπέδων που λειτουργούν στο κόμμα. Υποστήριξε ότι δεν υπήρξε γενικευμένη κατευθυνόμενη σταυροδοσία, ωστόσο παραδέχτηκε σχετικά με την πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «η εμπειρία αυτή, μπορεί να πει κανείς ότι τραυμάτισε και την εικόνα μας, τραυμάτισε και τις μεταξύ μας σχέσεις».

Και καθότι όλα αυτά κάπως πρέπει να τα μαζέψουν υπό π.χ. την «ομπρέλα» νέου «κεντροαριστερού προτάγματος», ερωτηθείς χτες ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, αν στο ΠΑΣΟΚ προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες «συνεργασίας» με την «αριστερά» (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) για το Ασφαλιστικό, απάντησε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί στη συζήτηση με τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου στα μεγάλα θέματα του τόπου. Και πραγματικά πιστεύουμε ότι σε θέματα όπως αυτά μπορούν να υπάρχουν κοινές κινήσεις. Συχνά σε διάφορα θέματα έχουν οργανωθεί κοινές κινήσεις και στη Βουλή με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε άλλα πεδία. Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε αρνητικοί σε κάτι τέτοιο και μπορούμε και να σκεφτούμε το πώς μπορεί να οργανώνεται καλύτερα, πέρα από καχυποψίες ή στερεότυπα που μπορεί να κουβαλάει καθένας μας, κάθε χώρος δηλαδή, και να ταλαιπωρούν ή να οδηγούν κάποιες φορές, πριν την ώρα τους, σε αρνήσεις και αδιέξοδα».

Φρασεολογία που μοιάζει με τα όσα πρόσφατα δήλωσαν οι Λ. Κύρκος και Ν. Κωνσταντόπουλος υπέρ τέτοιων «συνεργασιών», κουβέντα που ζεστάθηκε μετά και την πρόταση Αλαβάνου για κοινή δράση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ σε τρεις τομείς.

Αλλωστε, ο Ν. Αθανασάκης συμπλήρωσε ότι «μπορούν να υπάρχουν και κοινές δράσεις και συγκλίσεις και συνεργασίες. Εννοώ στην ανάπτυξη δράσεων». Ενώ και η υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, σημείωσε ότι «εμείς σταθερά πιστεύουμε στην ανάγκη συνεύρεσης, διαλόγου αναζήτησης κοινών τόπων με τις ευρύτερες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις». Οτι «για το καλό του ελληνικού λαού και της προοπτικής της ελληνικής κοινωνίας χρειάζεται και η συνεύρεση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων και ένα ευρύ δυναμικό κοινωνικό μέτωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ