Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Φρουρός του «καλού κλίματος» η κυβέρνηση

«Χαμηλοί τόνοι» απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις Μπαμπατζάν στη Θράκη, ενώ την ίδια στιγμή οι «διαφορές» στο Αιγαίο μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ

Να προφυλάξει το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πασχίζει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, ενόψει και της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

Κινούμενη στο πλαίσιο της «στρατηγικής» της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, που εναρμονίζεται με τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να καλλιεργεί ένα κλίμα «κατανόησης και βελτίωσης των σχέσεων», που διευκολύνει τις «μπίζνες» μεταξύ των δύο χωρών, αλλά έχει «σπρώξει» για το απώτερο μέλλον τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο εκ μέρους της Αγκυρας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βάζει την επίλυση των ελληνοτουρκικών «διαφορών» κάτω από την ομπρέλα και το «δίκαιο» του ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της τελευταίας δέσμης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης...

Η περιφρούρηση του καλού κλίματος οδήγησε την κυβέρνηση να «παραβλέψει» την προκλητική συμπεριφορά και δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Μπαμπατζάν κατά την περιοδεία του στη Θράκη, αλλά και να αποδεχτεί το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων κατά των «υποστηρικτών του PKK».

Η απάντηση που δόθηκε χτες στα όσα είπε και έκανε κατά την περιοδεία του ο Τούρκος ΥΠΕΞ κινήθηκε σε «χαμηλούς τόνους», καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να «κάνει παιχνίδι» με τη μουσουλμανική μειονότητα γιατί η περιοχή «είναι πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση».

«Η Ελλάδα, σεβόμενη απολύτως τις διεθνείς συνθήκες και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Λωζάνης, εφαρμόζει για τους Ελληνες Μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης, πολιτική πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Οι Ελληνες Μουσουλμάνοι δεν έχουν ανάγκη συνηγόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική αυτή εμβαθύνεται διαρκώς με νέα συγκεκριμένα μέτρα».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σπεύδει να βάλει χαμηλά τον πήχη για την επίσημη επίσκεψη, την πρώτη μετά από 48 χρόνια Ελληνα πρωθυπουργού, στην Αγκυρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε χθες να διευκρινίσει με νόημα ότι «είναι μια ανταποδοτική επίσκεψη», που στόχο έχει να συμβάλει «στην περαιτέρω κατανόηση, εμβάθυνση και βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών». Ο Ευ. Αντώναρος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια «προεργασία» για την αντιμετώπιση των «διαφορών» στο Αιγαίο.

Από την άλλη, υποχρεώθηκε να παραδεχτεί, αφού το θέμα «διέρρευσε» στον τουρκικό Τύπο, ότι ο Α. Μπαμπατζάν αξίωσε από την κυβέρνηση να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, περιλαμβάνοντας μάλιστα αυτό το «αίτημα» στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση «λίστα» με ονόματα εταιρειών που «δουλεύουν» υπέρ του ΡΚΚ. Ο Ευ. Αντώναρος επιχείρησε να υποβαθμίσει σε τεχνικό -αστυνομικό το όλο ζήτημα, προκειμένου να αποφευχθεί η λαϊκή κατακραυγή.

«Το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί ποτέ σε πολιτικό επίπεδο. Είναι θέμα μιας τεχνικής, αν θέλετε, συνεργασίας σε αστυνομικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαιρέτισε τις συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ιθυνόντων κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στην Αθήνα. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι παρέπεμψε στις δύο κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών, αλλά υπογράμμισε «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να βλέπουν τις δύο καλές φίλες και ΝΑΤΟικές συμμάχους να συνεργάζονται μεταξύ τους».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν θέματα που ήταν «δύσκολα», ενώ εκτίμησε ότι και οι δυο χώρες επιθυμούν να ρυθμιστεί η κατάσταση στην Κύπρο. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για τα φιλικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι δύο χώρες, και υποστήριξε τη συνέχιση του μεταξύ τους διαλόγου στο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ